REAL

A szárítási módszerek hatása a sárgarépa mikroszerkezetére és az alakváltozására

Antal, Tamás and Tóth, Csilla (2022) A szárítási módszerek hatása a sárgarépa mikroszerkezetére és az alakváltozására. In: XVIII. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS NAPOK, 2022. 05. 05-06., Gyöngyös.

[img]
Preview
Text
AntalT.NTN2023.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

A kutatómunka során egyfokozatú fagyasztva szárítással és háromfokozatú hibrid vízelvonási módszerekkel, azaz vákuum előszárítás fagyasztva- és vákuum utószárítással, illetve infravörös előszárítás fagyasztva- és vákuum utószárítással dehidráltuk a sárgarépa szeleteket. A kombinált szárítási eljárások működési ideje jóval kedvezőbb volt, mint a liofilizálásé. A nyers és a szárított minták szöveti felépítését digitális mikroszkóp által elemeztük. A szárított sárgarépa szeletek alaktani változásait pedig 3D profilmérőgép segítségével határoztuk meg. Megállapítottuk, hogy a liofilizált és a kombinált vákuum előszárított minták porózus szövetszerkezettel jellemezhetők, bár nagyméretű sejtüregekkel rendelkeznek. Az infravörös előszárított anyagok finomabb mikrostruktúrával és kisebb pórusméretekkel rendelkeznek. A 3D felvételek által kimutattuk, hogy a liofilizáláshoz képest a kombinált módszerekkel előállított szárítmány felületén nagyobb mértékű deformáció következett be. A deformitás mértéke elsősorban szárítási eljárás függő, másodsorban szövettani elváltozásokhoz is visszavezethető. A hibrid módszerrel szárított sárgarépa minták közül a 4 perces infravörös előszárított fagyasztva- és vákuum utószárított jellemezhető legkisebb mértékű deformációval.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
Depositing User: Dr. habil. Tamás Antal
Date Deposited: 17 Mar 2023 09:19
Last Modified: 17 Mar 2023 09:19
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/162329

Actions (login required)

Edit Item Edit Item