REAL

A progeszteron szerepe a fertilizációban

Nagy, Bernadett and Várnagy, Ákos and Péntek, Sándor Mátyás and Kovács, Kálmán András and Bódis, József (2023) A progeszteron szerepe a fertilizációban. MAGYAR NŐORVOSOK LAPJA, 86 (1). pp. 38-44. ISSN 0025-021X

[img] Text
Noorvosok_Lapja_2023_01_NagyB.pdf
Restricted to Registered users only

Download (2MB) | Request a copy

Abstract

A progeszteronnal kapcsolatos legújabb kutatások alapján egyre pontosabb képet kapunk a progeszteron széles körű fiziológiai szerepéről és klinikai jelentőségéről. Progeszteron nélkül sem a reprodukció, sem az emberi élet nem jöhet létre, így ezen kulcsfontosságú hormon hatásmechanizmusának pontosabb megismerése segítheti a klinikai felhasználását. A progeszteron reprodukcióban betöltött szerepén belül megvizsgáltuk a progeszteron jelentőségét a megtermékenyülésben mind intracitoplazmatikus spermiuminjekció (ICSI) és mind konvencionális in vitro fertilizáció (IVF) esetén. In vitro fertilizáció során a tüszőfolyadék-progeszteronkoncentráció és a sikeres megtermékenyülés kapcsolatát metaanalízis segítségével vizsgáltuk. Vizsgálatunkban 13 tanulmány (ebből 4 ICSI, 9 konvencionális IVF-tanulmány) eredményei alapján összesen 1009 külön-külön leszívott tüszőfolyadék progeszteronszintjét és a leszívott petesejtek fertilizációjának sikerességét hasonlítottuk össze. Az elvégzett metaanalízis szignifikánsan magasabb progeszteronszintet igazolt a sikeresen megtermékenyíthető petesejtek tüszőfolyadékában, mint a megtermékenyülésre alkalmatlan petesejtek tüszőfolyadékában mind ICSI és mind konvencionális IVF esetén. A progeszteron fertilizációban betöltött szerepe azonban csak egy a számos reprodukcióhoz és az emberi élethez elengedhetetlen fiziológiai funkció közül, amelynek további vizsgálata izgalmas kihívást jelent a további reprodukciós kutatásokban.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: progeszteron, reprodukció, fertilizáció, In vitro fertilizáció (IVF), intracitoplazmatikus spermiuminjekció (ICSI)
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RG Gynecology and obstetrics / nőgyógyászat, szülészet
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 27 Mar 2023 11:38
Last Modified: 27 Mar 2023 11:38
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/162911

Actions (login required)

Edit Item Edit Item