REAL

A katasztrófavédelmi hatósági feladatokat támogató rendszerek alkalmazási lehetőségei

Lakatos, Bence and Vass, Gyula and Teknős, László (2023) A katasztrófavédelmi hatósági feladatokat támogató rendszerek alkalmazási lehetőségei. BELÜGYI SZEMLE: A BELÜGYMINISZTÉRIUM SZAKMAI TUDOMÁNYOS FOLYÓIRATA (2010-), 71 (4). pp. 669-690. ISSN 2062-9494 (nyomtatott), 2677-1632 (online)

[img]
Preview
Text
7_LakatosBenceVassGyulaTeknosLaszloBelugyiSzemle2023.evi4.szam669-690..pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (506kB) | Preview

Abstract

Cél: Napjainkban a digitalizáció szinte minden ágazatban és iparágban lehetőséget kínál a fejlődésre. A szerzők elemzik az állami és önkormányzati közigazgatás modernizációját, bemutatják az elektronikus közigazgatás előnyeit és hátrányait. Megvizsgálják a katasztrófavédelmi hatóságok jelenlegi helyzetét, összegyűjtik és értékelik a jelenlegi elektronikus szoftvereket, összehasonlítják azokat egymással, és a következtetések alapján javaslatokat tesznek azok fejlesztésére. Módszertan: A szerzők a vonatkozó szakirodalmakat képviselik a közigazgatás korszerűsítésének bemutatására, megmutatva azok előnyeit és hátrányait, és értékelik a főbb források eredményeit. A szerzők összegyűjtik a hatóságok munkájában használt elektronikus szoftvereket és eszközöket, majd elemzik azokat, megvizsgálják összefüggéseiket, és az elemzés után táblázatban mutatják be a jellemzőiket. Eredményeik alapján javaslatokat tesznek a további fejlesztésekre. Megállapítások: A katasztrófavédelem által használt meglévő szakrendszerek egyre hatékonyabbá válnak a katasztrófavédelmi hatóságok ügyintézésében. A teljes körű elektronikus közigazgatás megvalósításához azonban még mindig elengedhetetlen a rendszerszintű hardver- és szoftverfejlesztések végrehajtása. Érték: Az elektronikus közigazgatás fejlesztése és alkalmazása napjainkban a kialakulni látszó energiaválság és humánerőforrás problémák miatt felértékelődik.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: e-közigazgatás, katasztrófavédelem, szakrendszerek, Ipar 4.0
Subjects: K Law / jog > KKC1064.4 Emergency measures. Disaster relief / katasztrófavédelem
Q Science / természettudomány > QA Mathematics / matematika > QA76.76 Software Design and Development / Szoftvertervezés és -fejlesztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 14 Apr 2023 10:30
Last Modified: 14 Apr 2023 10:30
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/163814

Actions (login required)

Edit Item Edit Item