REAL

Stabil, explicit numerikus algoritmusok diffúziós és hővezetési problémák megoldására

Majár, János and Pszota, Gábor (2022) Stabil, explicit numerikus algoritmusok diffúziós és hővezetési problémák megoldására. MULTIDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNYOK: A MISKOLCI EGYETEM KÖZLEMÉNYE, 12 (2). pp. 123-140. ISSN 2062-9737 (nyomtatott), 2786-1465 (online)

[img]
Preview
Text
1961_doi.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Ebben a cikkben főként nemrég publikált explicit és stabil numerikus módszereket mutatunk be és hasonlítunk össze egymással és egy implicit módszerrel a lineáris hővezetési vagy diffúziós egyenlet megoldására. A standard explicit módszerektől (mint pl. FTCS vagy Runge-Kutta) eltérően ezek a módszerek az időlépés nem polinomiális kifejezését használják a változó új értékeinek kiszámításához. A módszerek teljesítményét olyan nem triviális analitikus megoldások reprodukálásán keresztül hasonlítjuk össze, ahol a diffúziós együttható függ a térváltozótól. A vizsgált esetekben a legjobb új módszerek sokkal jobb teljesítményt nyújtanak, mint a hagyományos Runge-Kutta módszerek.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: hővezetési egyenlet, diffúziós egyenlet, explicit módszerek, merev egyenletek; feltétel nélküli stabilitás
Subjects: Q Science / természettudomány > QA Mathematics / matematika
Q Science / természettudomány > QC Physics / fizika > QC03 Heat. Thermodinamics / hőtan, termodinamika
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 19 Apr 2023 09:27
Last Modified: 19 Apr 2023 09:27
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/163957

Actions (login required)

Edit Item Edit Item