Alpár, Botond and Tóth, Tamás and Varga, László (2023) Fermentált folyékony takarmányok előállítási technológiái és etetésük előnyei a sertéshizlalásban (mini-szemlecikk). ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 72 (1). pp. 68-85. ISSN 0230-1814
|
Text
ATT_2023_01_5.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
A szerzők áttekintik az egyre népszerűbb fermentált folyékony takarmányok előállításának főbb gyártástechnológiáit és ismertetik e takarmányféleségek sertéshizlalásban történő felhasználásának kedvező hatásait. A teljes értékű takarmánykeverékek fermentálása egyszerű módszer, azonban nem jelent lényeges előnyt az egyes takarmány-alapanyagok fermentálásához képest, ugyanis csökkentheti az etetett takarmányadag energiaszintjét és aminosav-veszteséget is eredményezhet. A takarmányadag szénhidrátban gazdag komponenseinek elkülönített fermentálása viszont lehetőséget teremt arra, hogy az erjesztett gabona vagy gabonakeverék több takarmányfázisnak is komponense legyen akár eltérő arányban, míg a teljes értékű takarmánykeverék csak az adott korcsoporttal etethető. Az irányított fermentáció előnyösebb, mint a spontán erjedés, mert utóbbi növeli mind az ecetsav, mind a biogén aminok koncentrációját és kedvezőtlenül befolyásolva az erjesztett folyékony takarmány ízletességét. Irányított fermentációhoz történő felhasználásra számos tejsavbaktérium-faj (pl. Lactiplantibacillus plantarum, Pediococcus pentosaceus stb.) törzsei alkalmasak. Az irányított fermentáció során gyenge savak és enzimkeverékek hozzáadásával, továbbá egyéb paraméterek (pl. erjesztési hőmérséklet, visszaoltás mértéke, alkalmazott takarmány–víz arány) szabályozásával pozitívan lehet befolyásolni a takarmányok előállítási folyamatát. A késztermék kívánatos jellemzői az alábbiak: 4,5 alatti pH-érték, >150 mmol/l tejsav, <40 mmol/l ecetsav, <5 mmol/l vajsav, <0,8 mmol/l etanol és >109 TKE (telepképzőegység)/ml tejsavbaktérium. Összefoglalóan megállítható, hogy az erjesztett folyékony takarmányok több szempontból is haszonnal alkalmazhatók a sertéshizlalásban.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 21 Apr 2023 09:25 |
Last Modified: | 21 Apr 2023 09:25 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/164109 |
Actions (login required)
Edit Item |