REAL

Csigakerék fogfelület meghatározás saját fejlesztésű számítógépes programmal

Ábel, József (2021) Csigakerék fogfelület meghatározás saját fejlesztésű számítógépes programmal. MULTIDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNYOK: A MISKOLCI EGYETEM KÖZLEMÉNYE, 11 (4). pp. 301-308. ISSN 2062-9737 (nyomtatott), 2786-1465 (online)

[img]
Preview
Text
833_doi.pdf - Published Version

Download (970kB) | Preview

Abstract

A mai technológiai körülmények között a számítógéppel támogatott vagy teljesen automatizált rendszerek veszik át a termékek és a gyártási eszközök tervezési folyamatait. A korszerű mérnöki munka számítógépes támogatása az egyik legfontosabb feltétel a termelés hatékonyságának növeléséhez és a termékek minőségének javításához. A gyártás automatizálásának fejlesztését mozdíthatja elő a gyártásgeometria fejlesztésére kimunkált matematikai kinematikai modell kiterjesztésének lehetősége a projektív térmodellre, mely nemcsak a kúpos és hengeres helikoid felületeknek egy matematikai általánosítása, hanem például a spiroid csiga gyártásakor a gyártási hibák kiküszöbölése terén is előrelépést mutat. Az analitikus geometriai szempontól egységes koncepció szerint konstruált modellező program segíti a csigahajtópárok elemeinek bonyolult gyártásgeometriai fejlesztését. Jelen írásban, egy tengelymetszetben körív profilú csigához kapcsolódó kerék fogfelületi pontjainak meghatározása és modellezése kerül bemutatásra.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: matematikai kinematikai modell, gyártásgeometria, csigakerék, számítógépes modell
Subjects: Q Science / természettudomány > QA Mathematics / matematika > QA76.76 Software Design and Development / Szoftvertervezés és -fejlesztés
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TJ Mechanical engineering and machinery / gépészmérnöki tudományok
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 25 Apr 2023 12:58
Last Modified: 25 Apr 2023 12:58
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/164248

Actions (login required)

Edit Item Edit Item