REAL

A flexibilis hidraulikus tömlő kapacitásának vizsgálata

Fekete, Tamás and Czupy, Imre (2021) A flexibilis hidraulikus tömlő kapacitásának vizsgálata. MULTIDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNYOK: A MISKOLCI EGYETEM KÖZLEMÉNYE, 11 (4). pp. 371-381. ISSN 2062-9737 (nyomtatott), 2786-1465 (online)

[img]
Preview
Text
918_doi.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

A váltakozó áramú hidraulikus rendszerek hidromotorját a hidrogenerátorral a fázistér köti össze. A fázistér feladata a hidrogenerátor által előállított hidraulikus energia továbbítása a hidromotor felé. A kutatómunka során a kísérleti berendezés átviteli tulajdonságait két különböző anyagú fázistérrel is megvizsgáltam. Az egyik esetben a fázisvezetékek merev falú acélcsövekkel, míg a másik esetben rugalmas falú flexibilis csövekkel voltak ellátva. A különböző anyagból készült fázisterek hatással vannak a rendszer átviteli tulajdonságaira. A merev falú fázisvezetékek helyettesítése rugalmas falú flexibilis fázisvezetékekkel a rendszer kapacitív ellenállásának megváltozását eredményezi. Ez a változás pedig a kapacitás növekedésével fog járni, ugyanis a merev falú fázisvezeték méretei változatlannak (üzemi körülmények között gyakorlatilag nem változik a mérete) tekinthetőek a rugalmas falú fázisvezetékkel szemben. A kísérlet eredményeként meg fogjuk tudni állapítani, hogy milyen esetben célszerű és lehetséges a flexibilis tömlők használata.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: váltakozó áramú hidraulikus hajtás, fázistér, kapacitás
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TJ Mechanical engineering and machinery / gépészmérnöki tudományok
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 25 Apr 2023 14:06
Last Modified: 25 Apr 2023 14:06
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/164278

Actions (login required)

Edit Item Edit Item