REAL

Az élettartam-növelő környezetbarát vasalási eljárás felületi mikro-keménységre gyakorolt hatásának vizsgálata

Ferencsik, Viktória (2020) Az élettartam-növelő környezetbarát vasalási eljárás felületi mikro-keménységre gyakorolt hatásának vizsgálata. MULTIDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNYOK: A MISKOLCI EGYETEM KÖZLEMÉNYE, 10 (1). pp. 71-76. ISSN 2062-9737 (nyomtatott), 2786-1465 (online)

[img]
Preview
Text
345_doi.pdf - Published Version

Download (895kB) | Preview

Abstract

Az olyan hagyományos megmunkáló eljárások, mint az esztergálás vagy a marás alkalmazása felületi egyenetlenségek, hibák úgy, mint szerszámnyomok és karcok kialakulásához vezethetnek, mely energia disszipációt (súrlódást) és felületkárosodást (kopást) eredményez. Ezzel szemben a forgácsleválasztás nélküli környezetbarát vasalási eljárás egyértelműen javítja a megmunkált felület integritását. Jelen tanulmány ennek az élettartam-növelő felületszilárdító eljárásnak a felületi mikro-keménységre gyakorolt hatását vizsgálja gyenge ötvözésű alumínium esetén. A kísérlet megtervezéséhez és végrehajtásához a teljes faktoriális kísérlettervezés módszere került felhasználásra, a darabok felületi mikro-keménységének mérését pedig Wilson Instruments Tukon 2100B gyártmányú mérőberendezésen történt.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: élettartam növelése, gyémántvasalás, Vickers keménység, felkeményedés
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TJ Mechanical engineering and machinery / gépészmérnöki tudományok
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 27 Apr 2023 08:15
Last Modified: 27 Apr 2023 08:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/164402

Actions (login required)

Edit Item Edit Item