REAL

Higanykorrózió jelenléte a vegyiparban

Németh, Benjamin and Spisák, Bernadett and Szepesi L., Gábor (2020) Higanykorrózió jelenléte a vegyiparban. MULTIDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNYOK: A MISKOLCI EGYETEM KÖZLEMÉNYE, 10 (2). pp. 73-83. ISSN 2062-9737 (nyomtatott), 2786-1465 (online)

[img]
Preview
Text
416_doi.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

A vegyipar hazánkban és világszerte egyaránt a kiemelt fontosságú iparágak közé tartozik. Éppen ezért fontos, hogy mindig naprakészen, a legfrissebb információk alapján hozzunk döntéseket a berendezések tervezése, üzemeltetése és karbantartása során. Elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a lehetséges kockázatokkal és meghibásodási mechanizmusokkal. A higany által jelentett kockázatot mindenképp figyelembe kell venni, különösen a vegyiparban, ahol akár egy apró tömörtelenség is katasztrófához vezethet. A cikkben ismertetjük a higany jelentette veszélyeket a vegyiparban, illetve kísérletekkel szemléltetjük, hogy a higany milyen formában és mértékben tudja károsítani az egyes veszélynek kitett berendezések alapanyagait. Végezetül egy hőtani számítás kerül bemutatásra, amely segítségével egy közelítő érték adható meg arra, hogy egy alacsony hőmérsékleten működő hőcserélő leállítását követően a jelen lévő higany mennyi idő elteltével fog problémát jelenteni.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: higanykorrózió, amalgám korrózió, LME, kísérlet, hőtani számítás
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TP Chemical technology / vegyipar, vegyészeti technológia
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 27 Apr 2023 08:22
Last Modified: 27 Apr 2023 08:22
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/164404

Actions (login required)

Edit Item Edit Item