REAL

A sikeres haderőfejlesztés záloga (3.)

Benkő, Tibor (2023) A sikeres haderőfejlesztés záloga (3.). HONVÉDSÉGI SZEMLE: A MAGYAR HONVÉDSÉG KÖZPONTI FOLYÓIRATA, 151 (3). pp. 3-16. ISSN 2060-1506 (nyomtatott), 2732-3226 (online)

[img]
Preview
Text
01_BenkoTibor_03-16.pdf - Published Version

Download (867kB) | Preview

Abstract

Az erős Magyar Honvédség megteremtését szolgáló Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program (HHP) eredményes megvalósításának számtalan összetevője van. Ezáltal annak sikere, megtorpanása vagy kudarca nagyon sok tényezőn múlik. Ezek közül a legfontosabb az ember – még a high-tech jelenlegi időszakában is –, aki képes a szervezeti érdeket a magánérdekkel szembehelyezni, aki kiváló szakember, aki a honvédség kötelékében elhivatottsága révén morálisan meghatározó, erős és áldozatkész. Igazi fogaskerék a rendszerben, amelynek olajozottan, úgymond porszemmentesen kell működnie. De ez nem egy katonai specialitás, hiszen ezek a meghatározó tényezők minden sikeres szervezetre, intézményre vagy vállalkozásra nézve igazak. Éppen ezért a 2017-ben elindított fejlesztési program a katonát emeli a középpontba. A jól felkészített, kiképzett, a társadalom által elismert és támogatott, hazája és nemzete iránt elkötelezett és azokhoz lojális katonát. De hogy ilyen katonák szolgálják országunk békéjét és biztonságát, ahhoz komplex módon kell kezelnünk a katonai hivatásra történő felkészítést, a katonai pályán aktív szolgálatot teljesítők tudatos, kiszámítható, tervezhető szolgálatlefolyásának biztosítását és az aktív katonai szolgálati idő utáni megbecsülést. Erről, vagyis a követendő és vonzó katonai életpályáról szól a haderőfejlesztési program életpályamodellje, amelyet tanulmányom 2. részében mutattam be. Annak folytatásaként – cikksorozatom befejező részeként – most az életpályamodell első szakaszáról, a katonai pályára irányítás és felkészítés színtereiről, formáiról és azok jellemzőiről írok.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: siker-megtorpanás-kudarc, emberi tényező, szervezeti érdek és magánérdek, morális, elhivatott, megbecsülés, vonzó, katonai pályára irányítás, felkészítés
Subjects: U Military Science / hadtudomány > U1 Military Science (General) / hadtudomány általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 25 May 2023 14:04
Last Modified: 25 May 2023 14:04
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/166143

Actions (login required)

Edit Item Edit Item