REAL

Egyiptom és Magyarország : A Szent Istváni államalapítástól napjainkig

Király, Attila (2023) Egyiptom és Magyarország : A Szent Istváni államalapítástól napjainkig. PASSAGES : AZ ORIENT PROJEKT MAGYAR–ÁZSIAI KAPCSOLATTÖRTÉNETI PLATFORM ÉVKÖNYVE, 1. pp. 13-46. ISSN 2939-8584 (nyomtatott); 2939-8592 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
202301-a001-001.pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (13MB) | Preview

Abstract

Magyarország és Egyiptom története az Orient-Projekt honlapján szereplő egyéb területekhez képest viszonylag kevesebb ponton kapcsolódik egymáshoz. Mégis, valószínűleg nincs olyan magyar ember, akinek nincs markáns képe erről az országról. A Nílus-völgyi civilizáció már az ókori görögöket is lenyűgözte, és ez a civilizáció számos ösvényen keresztül talált utat mai világunkba. Az egyiptomi motívumokat ott találjuk építészetünkben, művészetünkben, szellemi örökségünkben, és persze a popkultúrában. Áttekintő esszénkben időrendben haladva soroljuk fel a téma főbb csomópontjait, további tájékoztató irodalmi hivatkozásokkal. Az első szakaszban meghatározzuk Egyiptom helyét a Közel-Keleten. Ezt követően a római kori Pannonia egyiptomi emlékeiről beszélünk, majd a középkor és a török kor írásos forrásaiban megjelenő Egyiptom-képpel foglalkozunk. Az esszé második felében az intenzívebbé váló kapcsolatok nyomában járunk, főleg a 19. század második felében és a 20. század békés évtizedeiben. Röviden kitérünk a magyarábok kérdésére, a cigányság feltételezett egyiptomi eredetére, a magyarországi ortodox kopt keresztényekre és az egyiptomi Remete Szent Pál rendjére.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: ókori Egyiptom; kapcsolattörténet; útleírás; iszlám; kopt kereszténység; magyarábok; Almásy László Ede; Hidegkuti Nándor
Subjects: J Political Science / politológia > JZ International relations / nemzetközi kapcsolatok, világpolitika
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 05 Jun 2023 07:06
Last Modified: 05 Jun 2023 07:09
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/166526

Actions (login required)

Edit Item Edit Item