REAL

A Case Study of Acute Oropharyngeal Palsy Concomitant with Diabetic Ketoacidosis

Lantos, Judit and Barta, Zsanett and Nagy, Albert and Vincze, Rita and Füle, Kálmán and Bihari, Katalin (2022) A Case Study of Acute Oropharyngeal Palsy Concomitant with Diabetic Ketoacidosis. IDEGGYÓGYÁSZATI SZEMLE / CLINICAL NEUROSCIENCE, 75 (7-8). pp. 275-278. ISSN 0019-1442 (nyomtatott); 2498-6208 (elektronikus)

[img] Text
a-case-study-of-acute-oropharyngeal-palsy-concomitant-with-diabetic-ketoacidosis.pdf
Restricted to Repository staff only until 11 June 2031.

Download (110kB) | Request a copy

Abstract

Az akut oropharyngealis paresis a Guillain–Barré-szindróma ritka variánsa. Munkánkban egy 63 éves férfi beteg esetét mutatjuk be, akinél az általános tünetek hátterében a kivizsgálás diabeteses ketoacidosist igazolt, emiatt inzulinterápiát indítottak. Két héttel késôbb a beteg perioralis és nyelvcsúcsi zsibbadásról, dysphagiáról panaszkodott, beszéde dysarthriás lett. Kezdetben ezeket a panaszokat a beteg frissen diagnosztizált 1-es típusú cukorbetegségének tulajdonították. A gyorsan kialakuló paraparesis miatt a beteg mozgásképtelenné vált. A klinikai kép, a liquor és az elektrofiziológiai vizsgálat alapján akut oropharyngealis paresis igazolódott. Öt egymást követő napon át alkalmazott intravénás immunglobulin-terápia hatására a neurológiai tünetek javultak, az inzulinigény megszűnt. Egy évvel később egyedüli neurológiai eltérés az alsó végtagi areflexia volt. A beteg vércukorszintje normáltartományban volt diéta és gyógyszeres kezelés nélkül is. Az akut oropharyngealis paresis együtt járhat diabeteses ketoacidosissal, s mindkettô kezelésében hatékony lehet az immunglobulin-terápia. Tudomásunk szerint ez az első esetleírás az irodalomban, ahol az oropharyngealis paresis diabeteses ketoacidossal szövődött.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: oropharyngeal palsy, diabetes, ketoacidosis, immuntherapy; oropharyngealis paresis, diabetes, ketoacidosis, immunterápia
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RC Internal medicine / belgyógyászat > RC658.5 Diabetes / diabetológia
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 12 Jun 2023 13:24
Last Modified: 12 Jun 2023 13:24
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/167084

Actions (login required)

Edit Item Edit Item