REAL

Munkadrónok egy modern légikikötő mindennapjaiban

Békési, Bertold and Szilvássy, László and Major, Gábor and Gajdács, László and Jámbor, Krisztián (2023) Munkadrónok egy modern légikikötő mindennapjaiban. HONVÉDSÉGI SZEMLE, 151 (3). pp. 27-41. ISSN 2060-1506 (nyomtatott); 2732-3226 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
03_Bekesi_estsi_27-41.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Rohamosan fejlődő világunkban egyre nagyobb igény mutatkozik a légi szállítási volumen növelésére, ami a légijárművek eszközparkjának számszerű növekedése mellett a légikikötők területi, minőségi és szolgáltatásbéli fejlődését hozza magával. Az emberi munkaerő véges kapacitása generálja a következő feladatot, miszerint milyen megoldás kínálható ennek a kiváltására és tehermentesítésére. Kézenfekvőnek tűnik a már oly sok helyen sikerrel használt pilóta nélküli légijárművek alkalmazása, de nyomban érkezik a repülésbiztonság oldaláról, hogy „miként integrálható egy ember által és egy ember jelenléte nélküli légi eszköz egy és ugyanazon légtérbe, egy munkaterületre?”. A szerzők az ennek kutatására létrejövő projektben keresik a választ, hogy milyen légijármű milyen feladatokra és milyen szenzorok segítségével lehet leginkább hatékony részese egy modern repülőtér koncepciójának.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: szenzor; drón; LoRa CSS; infravörös érzékelés; elektromágneses spektrum; vevő érzékenysége;
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TL Motor vehicles. Aeronautics. Astronautics / járműtechnika, repülés, űrhajózás
U Military Science / hadtudomány > U1 Military Science (General) / hadtudomány általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 15 Jun 2023 12:44
Last Modified: 15 Jun 2023 12:44
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/167833

Actions (login required)

Edit Item Edit Item