REAL

Beporzók mint fontos ökológiai és gazdasági biztonsági tényezők

Kovács-Hostyánszki, Anikó (2022) Beporzók mint fontos ökológiai és gazdasági biztonsági tényezők. SCIENTIA ET SECURITAS, 3 (4). pp. 352-357. ISSN 2732-2688

[img]
Preview
Text
112-article-p352.pdf

Download (236kB) | Preview

Abstract

A növényi beporzást sok esetben segítik a beporzók, hozzájárulva a termés- és magképzéshez, szaporodáshoz. Ezzel a beporzók ökológiai és gazdasági értelemben is kiemelt fontosságú szerepet játszanak az emberek életében, környe- zeti, élelmezési, anyagi és egészségi biztonságuk vonatkozásában egyaránt. Az állati beporzás a zárvatermő virágos növények 87%-át érinti, ami a szárazföldi vegetációt alapjaiban meghatározza. Ebbe a körbe tartozik a termesztett növények háromnegyede is, így a mezőgazdasági termelésben játszott szerepük mind mennyiségi, mind minőségi értelemben kiemelkedő. Közvetlen kihatással vannak az emberi egészségre, létfontosságú vitaminok, ásványi anyagok biztosításával. A beporzók megőrzése, hanyatló trendjeik megállítása ezért az emberiség elemi érdeke, mind hazai, mind globális vonatkozásban.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: beporzás, egészség, élelmezés, környezetbiztonság, stratégia
Subjects: Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH540 Ecology / ökológia
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 20 Jun 2023 09:43
Last Modified: 20 Jun 2023 09:43
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/168231

Actions (login required)

Edit Item Edit Item