Kovács-Hostyánszki, Anikó (2022) Beporzók mint fontos ökológiai és gazdasági biztonsági tényezők. SCIENTIA ET SECURITAS, 3 (4). pp. 352-357. ISSN 2732-2688
|
Text
112-article-p352.pdf Download (236kB) | Preview |
Abstract
A növényi beporzást sok esetben segítik a beporzók, hozzájárulva a termés- és magképzéshez, szaporodáshoz. Ezzel a beporzók ökológiai és gazdasági értelemben is kiemelt fontosságú szerepet játszanak az emberek életében, környe- zeti, élelmezési, anyagi és egészségi biztonságuk vonatkozásában egyaránt. Az állati beporzás a zárvatermő virágos növények 87%-át érinti, ami a szárazföldi vegetációt alapjaiban meghatározza. Ebbe a körbe tartozik a termesztett növények háromnegyede is, így a mezőgazdasági termelésben játszott szerepük mind mennyiségi, mind minőségi értelemben kiemelkedő. Közvetlen kihatással vannak az emberi egészségre, létfontosságú vitaminok, ásványi anyagok biztosításával. A beporzók megőrzése, hanyatló trendjeik megállítása ezért az emberiség elemi érdeke, mind hazai, mind globális vonatkozásban.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | beporzás, egészség, élelmezés, környezetbiztonság, stratégia |
Subjects: | Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH540 Ecology / ökológia |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 20 Jun 2023 09:43 |
Last Modified: | 20 Jun 2023 09:43 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/168231 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |