REAL

A szarvasmarhák vízigényének értékelése : Irodalmi összefoglaló = Evaluation of water requirements of cattle : Literature review

Tőzsér, János and Kosztolányiné Szentléleki, Andrea and Vertséné Zándoki, Rita and Mezőszentgyörgyi, Dávid (2023) A szarvasmarhák vízigényének értékelése : Irodalmi összefoglaló = Evaluation of water requirements of cattle : Literature review. MAGYAR ÁLLATORVOSOK LAPJA, 145 (6). pp. 323-343. ISSN 0025-004X

[img] Text
MAL2023_6_323-343.pdf - Published Version
Restricted to Repository staff only

Download (223kB) | Request a copy

Abstract

A szarvasmarhák vízigényével foglalkozó szakirodalmak áttekintése mindenképp aktuális napjainkban, mert a klímaváltozás kétségtelenül létezik. A társadalmat egyre jobban foglalkoztatja a termékek „vízlábnyomának” kérdése. Tanulmányukban a szerzők röviden taglaljákk a víz mint táplálóanyag szerepét. Számos tanulmány alapján bemutatják a szarvasmarhák vízigényét befolyásoló tényezőket, különös tekintettel a környezeti hőmérsékletre és az ivóvíz hőmérsékletére. Részletesen elemezik a vízminőség kérdésének szakmai álláspontjait, kiemelve a vízminőségindex számítását, valamint a vízfogyasztás becslését és műszeres mérését is. Végezetül a víztisztítás lehetőségeit is értékelik. = Due to the proven existence of climatic changes, a review on water needs of cattle is doubtlessly important. People increasingly like to be aware of the water footprint of different products. In this study, authors briefly surveyed the role of drinking water as a nutrient of cattle. Based on several international results, factors affecting water consumption of cattle – especially air and water temperatute – were presented. Water quality aspects, including calculation method of water quality index, were also discussed. Estimation (regression exuations) and instrumental measurement possibilities (digital systems) for water consumption of cattle were also presented, as well as several purification methods. As it was concluded, water is inevitably important in health status, welfare and thus, production of cattle. Professional literatures provide several data on the nutritional value of water. However, further comprehensive investigation would be worth to be carried out to collect exact information on water losses of cattle under different conditions. Effect of air and water temperature on water intake is well documented internationally, domestic research under Hungarian climate conditions could be helpful to breeders, as well as the development of a national water quality index. Digitalization can be a great support in collecting accurate data on feed and water intake of cattle under different conditions. Since clear water is not present in an unlimited amount, application and development of different purifying methods and technologies is of great importance, as well as inventing new possibilities for it.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 13 Jul 2023 12:24
Last Modified: 13 Jul 2023 12:24
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/169590

Actions (login required)

Edit Item Edit Item