REAL

A kis dózisú komputertomográfiával történő tüdőrákszűrés hazai bevezetésének kérdései

Nagy, Balázs and Győrbíró, Dávid and Csanádi, Marcell (2023) A kis dózisú komputertomográfiával történő tüdőrákszűrés hazai bevezetésének kérdései. LEGE ARTIS MEDICINAE, 33 (3). pp. 105-112. ISSN 0866-4811 (nyomtatott); 2063-4161 (elektronikus)

[img] Text
a-kis-dozisu-komputertomografiaval-torteno-tudorakszures-hazai-bevezetesenek-kerdesei.pdf
Restricted to Repository staff only until 9 July 2024.

Download (186kB) | Request a copy

Abstract

A tüdőrák hazai előfordulása viszonylag jelentős, incidenciája hasonlít más közép-európai országok átlagához. Ahhoz, hogy a betegek életkilátásai jelentősen javuljanak, a legjobb megoldás a korai diagnosztika, azaz a szűrés, amelynek klinikai szempontból eredményes módszere a kis dózisú komputertomográfia. A nemzetközi és hazai szakmai ajánlások ellenére szervezett, országos szintű tüdőrákszűrés egyelőre kevés helyen történik a világon. Egy szervezett, népegészségügyi célú szűrési program bevezetésekor a bizonyított hatásosság mellett a rendelkezésre álló egészségügyi kapacitás, infrastruktúra, valamint a gazdasági szempontok figyelembevétele is szükséges. Magyarországon a jelenlegi helyzethez képest (nincs szervezett, általános népességi szűrés) az 55–74 éves dohányosok évenkénti, kis sugárdózisú komputertomográfiával történő szűrése tűnik költséghatékony megoldásnak: egy minőségi életév megvásárlása valamivel kétmillió forint felett van. A szűrés utáni első években ugyan dominál a többletköltség, hiszen mind a korai, mind a késői stádiumúak között több a kezelendő beteg, a tizedik év után azonban a rendszer költségmegtakarítóvá válhat. Egy régiókra és/vagy társadalmi csoportokra specifikált tüdőrákszűrés az egészségügyi erőforrások méltányos elosztását támogathatná. Ehhez azonban jól szervezett, célzott és rendszeres kampányok szükségesek. A nemzetközi példák jól mutatják, hogy egy hatékony szűrőprogram implementációjának két kulcsa van: a monitorozás és az intézményi háttér.

Item Type: Article
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RC Internal medicine / belgyógyászat > RC0254 Neoplasms. Tumors. Oncology (including Cancer) / daganatok, tumorok, onkológia
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 19 Jul 2023 14:26
Last Modified: 19 Jul 2023 14:26
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/170052

Actions (login required)

Edit Item Edit Item