REAL

Az őrület kockázata : Pszichiátria mint politikatudomány

Rose, Nikolas (2022) Az őrület kockázata : Pszichiátria mint politikatudomány. FORDULAT (31). pp. 90-116. ISSN 1585-0560 (nyomtatott), 2498-9347 (online)

[img]
Preview
Text
F31_ROSE.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Nikolas Rose brit szociológus és társadalomtudós, a londoni King’s College szociológiaprofesszora. Gondolkodására jelentősen hatott Michel Foucault, ezen keresztül főbb kutatási területei a szubjektivitás genealógiája, az empirikus gondolkodás történeti előzményei a szociológiában, jogban és kriminológiában, valamint a politikai hatalom változó technológiái. Rose alábbiakban olvasható kézirata, habár megannyi alkalommal került előadásra, publikálva még nem jelent meg. Az írás a pszichiátria 19. század végétől kezdődő átalakulását mutatja be, melyben a kockázatkezelés központi fogalommá vált. Rose állítása, hogy míg a pszichiátriai intézmények eredetileg az elkülönítés helyei voltak, mostanra a „fejlett liberális” államokban olyan kormányzási technológiákként szolgálnak, melyek beszivárognak a társadalom hétköznapjaiba, ennek következtében már nem csak az „őrület” klasszikus alakzatai, de mindannyian potenciális kockázati forrássá válunk.

Item Type: Article
Additional Information: Fordította: Kiss Kata Dóra; Az eredetivel egybevetette: Csányi Gergely
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás
J Political Science / politológia > JA Political science (General) / politológia általában
R Medicine / orvostudomány > RC Internal medicine / belgyógyászat > RC0321 Neuroscience. Biological psychiatry. Neuropsychiatry / idegkórtan, neurológia, pszichiátria
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 27 Jul 2023 08:46
Last Modified: 27 Jul 2023 08:46
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/170640

Actions (login required)

Edit Item Edit Item