REAL

A betegoktatás jelentősége a diabéteszes láb okozta krónikus seb ellátásában és megelőzésében = The significance of patient education in the treatment and prevention of chronic wound caused by diabetic foot

Dányiné Sipos, Szilvia and Beregi, Erika (2023) A betegoktatás jelentősége a diabéteszes láb okozta krónikus seb ellátásában és megelőzésében = The significance of patient education in the treatment and prevention of chronic wound caused by diabetic foot. EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK, 13 (1 Supp). pp. 5-12. ISSN 2063-2142 (In Press)

[img]
Preview
Text
5-12.pdf

Download (305kB) | Preview

Abstract

A cukorbetegség egyik súlyos szövődménye a diabéteszes láb szindróma, amely a nem traumás végtag-amputációk közel 50-70%-áért felelős. A lábszövődményekkel élő betegek eredményes terápiáját sok tényező nehezíti még napjainkban is: a legtöbb kórházban nincsenek kezelésre szakosodott lábambulanciák, és a podiáterek száma is elenyésző. Így a megelőzésre, a kialakult lábszövődmények kezelésének oktatására nincs elég hangsúly fektetve. A szerző a kutatás céljaként rávilágít a diabétesz láb szindrómával élő betegek körében a szervezett betegoktatás kiemelt fontosságára, és felméri az érintettek ezen irányú igényeit. Feltételezi, hogy a személyre szabott, folyamatos betegoktatás által a kliensek hatékonyabban és aktívan részt tudnak vállalni a prevencióval és a sebellátással kapcsolatos eredményes döntéshozatalban. A kutatás során kérdőíves adatfelvétellel (n = 70) történt a betegoktatási igényekkel összefüggő jellemzők, és a kliensek betegséggel kapcsolatos tudásszintjének, ismeretszerzési lehetőségeinek vizsgálata. Az elhúzódó sebgyógyulás folyamata és a következményes amputációk száma összefüggést mutatott a betegek hiányos tudásával, korlátozott ismeretszerzési lehetőségeivel, nehéz szociális helyzetével és egyéni felelősségük elmaradásával. A felmérésben résztvevők mindössze 23%-a tartotta be rendszeresen a kezelési utasításokat. A cukorbetegség diagnosztizálásakor a betegek 87%-a részesült ugyan edukációban, de az bővebben csak a diétát és a gyógyszeres terápiát érintette. A lábszövődmények megelőzésének lehetőségeiről a kliensek 43%-a szerint részleteiben nem esett szó, míg 11% pedig nem emlékezett erre az információra. Mindezek okán létjogosultsága lenne a diabéteszes láb szindrómával kapcsolatos személyre szabott betegoktatásnak, amelynek rendszerességét és folyamatosságát fent kellene tartani azért, hogy az ismeretek kellőképpen bevésődjenek.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: diabéteszes láb szindróma, prevenció, betegoktatás, végtag-amputáció
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RT Nursing / betegápolás
Depositing User: Zsolt Sipos
Date Deposited: 24 Aug 2023 14:43
Last Modified: 31 Aug 2023 08:53
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/172013

Actions (login required)

Edit Item Edit Item