REAL

Betegoktatás a reumatológiában – rheumatoid arthritis-es betegek körében = Patient education in rheumatology – among patients with Rheumatoid Arthritis

Kálmán, Zsuzsanna and Beregi, Erika (2023) Betegoktatás a reumatológiában – rheumatoid arthritis-es betegek körében = Patient education in rheumatology – among patients with Rheumatoid Arthritis. EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK, 13 (1Suppl). pp. 33-37. ISSN 2063-2142 (In Press)

[img]
Preview
Text
07_Kálmán.pdf

Download (344kB) | Preview

Abstract

A rheumatoid arthritis (RA) egy krónikus, szisztémás, gyulladásos megbetegedés, kialakulásának oka ismeretlen, nem gyógyítható. Sok embert érintő megbetegedés, ennek ellenére az ismeretek hiányosságot mutatnak, melynek okai között szerepelhet, hogy a betegoktatás rendszere még nincs kiépítve. A kérdőíves adatfelvétel során (n = 77), a rheumatoid arthritises betegek demográfiai (nem, életkor, iskolai végzettség) adatai mellett, a kezelési mód, az RA-betegség ismerete, az ehhez kapcsolódó információ megszerzésének módja, ismeretek hiányossága, a betegoktatás iránti igény került felmérésre. A betegoktatás iránti igényfelmérés a betegek részéről pozitív eredménnyel zárult, kis számban, de magán-rendelés keretein belül is élnének a lehetőséggel. A betegoktatóknak az egészségügyi ellátó-rendszerbe történő beépítése a betegek és az egészségügyi ellátórendszer szempontjából is hasznos lehet.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: betegoktatás, rheumatoid arthritis, krónikus megbetegedés
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RT Nursing / betegápolás
Depositing User: Zsolt Sipos
Date Deposited: 25 Aug 2023 12:01
Last Modified: 25 Aug 2023 12:01
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/172100

Actions (login required)

Edit Item Edit Item