REAL

A tojásbakterióta és a csirke bélbakteriótájának kapcsolata az újgenerációs szekvenálási eljárások fényében : Irodalmi összefoglaló = Relationship Between the Egg Bacteriota and the Chicken Gut Bacteriota in the Light of New Generation Sequencing (NGS) Methods : Literature Review

Csitári, Gábor and Pál, László and Farkas, Valéria and Such, Nikoletta and Dublecz, Károly (2023) A tojásbakterióta és a csirke bélbakteriótájának kapcsolata az újgenerációs szekvenálási eljárások fényében : Irodalmi összefoglaló = Relationship Between the Egg Bacteriota and the Chicken Gut Bacteriota in the Light of New Generation Sequencing (NGS) Methods : Literature Review. MAGYAR ÁLLATORVOSOK LAPJA, 145 (8). pp. 451-460. ISSN 0025-004X

[img] Text
451_460.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

A szerzők irodalmi adatok alapján ismertetik az elmúlt évtizedben, leginkább az újgenerációs szekvenálási eljárások elterjedése miatt bekövetkezett hatalmas fejlődést a tojásbakterióta, valamint a brojlercsirkék bélcsatornájában élő bakterióta megismerésében. A bakteriális közösségek pontosabb taxonómiai leírása mellett lehetővé vált az is, hogy nyomon követhessük változásaikat és megismerjük a változásokat meghatározó tényezőket. A brojlercsirkék esetében a tojásra vagy tojásba kerülő baktériumok terjedési útjainak kísérleti vizsgálata során, az ismert horizontális útvonalak mellett a vertikális, tojótyúkból a csibére terjedést is sikerült jobban jellemezni. Az újabb tudományos ismeretek lehetővé teszik a tojásokon vagy a naposcsibéken alkalmazott probiotikumok hatékonyabb használatát is. In the last decade, due to the new generation sequencing (NGS) techniques, there has been a huge improvement in the investigation of the external and internal bacteriota of eggs. At the same time, serious progress was made in the understanding of the composition of the bacterial community living in the intestinal tract of the chicken and its role in the life of the host animal. At higher taxonomic levels (phylum, class), the typical bacterial communities of the egg and the different parts of the intestinal tract is already well known. Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria and Actinobacteria are the most dominant phyla in both the egg and in the gut. At lower taxonomic levels (genus, species), the observed differences between the bacterial communities can be better explained. We have more detailed knowledge about the bacterial interactions between laying hens and chicks, as well as the spreading routes of prokaryotic microorganisms. During the experimental investigations of the spread and transmission routes of prokaryotic microorganisms, in addition to the known horizontal routes (from the environment, feed, drinking water), the vertical transmission (from laying hen to egg) was also better characterized. The bacteria of the reproductive organs of the hen gave new results about the potential vertical transmission routes of bacteriota. The more thorough scientific knowledge about the different bacterial communities and their interactions makes it possible to use probiotics in the broiler husbandry more effectively.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SV Veterinary science / állatorvostudomány
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 28 Aug 2023 14:12
Last Modified: 28 Aug 2023 14:12
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/172197

Actions (login required)

Edit Item Edit Item