REAL

A sertéságazat helyzetének bemutatása (jövedelmezőség, hatékonyság)

Marczin, Tamás and Kovács, Krisztián and Nagy, Adrián Szilárd and Vida, Viktória (2023) A sertéságazat helyzetének bemutatása (jövedelmezőség, hatékonyság). GAZDÁLKODÁS, 67 (3). pp. 226-246. ISSN 0046-5518

[img]
Preview
Text
Gazdalkodas_2023_3_3A_sertesagazat_226-246.pdf - Published Version

Download (539kB) | Preview

Abstract

Jelen tanulmányban a sertéságazat piaci helyzetét és jövedelemtermelő képességét vizsgáltuk, ehhez kapcsolódóan jártuk körbe az ágazatot. Az ágazati körkép után a sertéstartás jövedelemtermelő képességének bemutatására egy „jó színvonalú termelési gyakorlatot” kívántunk modellezni. Az Eredmények között bemutatásra került, hogy mi jellemzi a naturális ráfordításokat, a termelési költségeket, valamint ezek szerkezetét és összetételét. Megállapításra került, hogy a sertéshús előállítás összes költségének körülbelül kétharmadát a takarmányozási költségek teszik ki, így itt a költséghatékonyság javítása alapvető gazdasági cél. A termelés legfőbb nehézsége a folyamatosan változó felvásárlási ár, amely alapvetően meghatározza, hogy az adott vállalkozás nyereséget vagy veszteséget realizál. Az adatokból levezettük, hogy adott körülmények között hogyan alakulna egy virtuális üzem árbevétele, és megállapításra került, hogy a jelenlegi piaci árak mellett támogatás nélkül nem lehet a sertéságazatban jövedelmet elérni, a virtuális üzem kizárólag az ágazati támogatásnak köszönhetően tudott nyereséget realizálni. Végezetül kereszttábla elemzésekkel szemléltettük, hogyan befolyásolja a termelés hatékonyságát és gazdaságosságát a takarmány ára és a hízó értékesítési ára, illetve a takarmány ára és a takarmányozási együttható. Azt a megállapítást tehetjük, hogy a virtuális üzemünk nehéz helyzetben van, ugyanis ha a fajlagos takarmányhasznosítás minimálisan emelkedik (cp), vagy a takarmányárak növekednek (cp), mindkét esetben veszteséget realizál az üzem külön-külön is. A jelenlegi takarmányárak mellett érdemes fontolóra venni, hogy milyen kompromisszumot kötünk azzal kapcsolatban, hogy teljes mértékben az adott genetika igényeit kívánjuk kielégíteni, ezzel akár magas színvonalú takarmányhasznosulási és jó húsminőségi mutatókat elérve, vagy olcsóbb takarmányokat etetünk, amely a naturális mutatókat ronthatja, azonban költséghatékonyságban kedvezőbb szintet tudunk elérni.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: sertéságazat, hatékonyság, esettanulmány
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 05 Sep 2023 13:37
Last Modified: 05 Sep 2023 13:37
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/172684

Actions (login required)

Edit Item Edit Item