REAL

Étrendi tényezők és tápanyagok szerepe rheumatoid arthritisben = The role of dietary factors and nutrients in rheumatoid arthritis

Polyák, Éva and Müller, Henriett and Figler, Mária and Sütő, Gábor and Herman, Veronika and Breitenbach, Zita (2023) Étrendi tényezők és tápanyagok szerepe rheumatoid arthritisben = The role of dietary factors and nutrients in rheumatoid arthritis. ORVOSI HETILAP, 164 (27). pp. 1052-1061. ISSN 0030-6002

[img]
Preview
Text
650-article-p1052.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (329kB) | Preview

Abstract

A rheumatoid arthritis a leggyakoribb autoimmun, krónikus, destruktív sokízületi gyulladás. Kialakulásában belső és külső tényezők játszhatnak szerepet. Az utóbbi években egyre több tanulmány jelent meg, mely felveti a táplálkozási, étrendi szokások és jellemzők jelentőségét a betegség kialakulásának kockázatában és progressziójában. Ismert, hogy számos élelmiszer, tápanyag gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeknek protektív hatásuk lehet a rheumatoid arthritis kialakulására és kimenetelére. Áttekintő közleményünk célja összefoglalni és bemutatni azoknak a randomizált klinikai tanulmányoknak vagy kohorszoknak az eredményeit, amelyek a táplálkozás és az étrend hatásait vizsgálták a rheumatoid arthritis betegséggel összefüggésben, és a diétás terápia lehetséges szerepét a kezelés során. Egyes étrendi minták és összetevők az alkalmazott bázisterápiás kezelés mellett hozzájárulhatnak a betegségaktivitás eredményes mérsékléséhez, a remisszió eléréséhez és annak tartós fenntartásához. Jelenleg még nem rendelkezünk hivatalos szakmai ajánlásokkal a rheumathoid arthritis étrendi kezelésére, éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy objektíven megismertessük étrendek, étrendi tényezők lehetséges hatásait és kockázatait. | Rheumatoid arthritis is the most common autoimmune inflammatory joint disease. Internal and external factors may play a role in its development. In recent years, an increasing number of studies highlighted that diet has a central role in the risk and progression of the disease. Several foods and nutrients present anti-inflammatory and antioxidant properties that have protective effects on the development and outcome of rheumatoid arthritis. The aim of this review is to summarize and describe the results of randomized clinical trials or cohorts that have investigated the effects of diet and nutrition in relation to rheumatoid arthritis and the potential role of dietary therapy in the management of rheumatoid arthritis. Certain dietary patterns and components can be used as adjunctive therapies in the treatment of rheumatoid arthritis and may contribute to the effective reduction of disease activity, the induction of remission and its long-term maintenance. At present, there is no nutrition guideline on the dietary management of rheumatoid arthritis and it is therefore important to objectively assess the potential effects and risks of dietary factors and dietary habits.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: rheumatoid arthritis, gyulladás, gyulladásgátló étrend, étrendi kezelés | rheumatoid arthritis, inflammation, antiinflammatory diet, dietary treatment
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RC Internal medicine / belgyógyászat
R Medicine / orvostudomány > RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan > RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 11 Sep 2023 13:38
Last Modified: 11 Sep 2023 13:38
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/173245

Actions (login required)

Edit Item Edit Item