Tavaszi-Sárosi, Szilvia and Sfaxi, Ameni and Patonay, Katalin and Posta, Katalin and Radácsi, Péter and Kiskó, Gabriella and Juhász, Ákos (2023) Különböző illóolaj összetételű menta fajok antibakteriális hatásának vizsgálata = Antibacterial Effect of Mint species with Different Essential Oil Compositions. KERTGAZDASÁG, 55 (3). pp. 66-75. ISSN 1419-2713
|
Text
66-75_Tavaszi_Sarosi_menta.pdf Download (270kB) | Preview |
Abstract
A menta fajok mind farmakológiai, mind pedig élelmiszeripari, kozmetikai ipari szempontból rendkívül jelentősek. Kísérletünkben a közismert borsosmenta és fodormenta mellett másik három, jelenleg kisebb jelentőséggel bíró mentafaj, a lómenta (Mentha longifolia), az almaillatú menta (Mentha suaveolens) és a ligetimenta (Mentha × villosa) esetében vizsgáltuk a növények illóolajának mennyiségi és összetételbeli eltéréseit, illetve azok potenciális in vitro antibakteriális aktivitását. Eredményeink alapján megállapítható, hogy a lómenta jóval kisebb illóolaj-tartalommal volt jellemezhető (1,17 ± 0,11 ml/100 g sz.a.), mint a többi vizsgált faj (átlagosan 2,78-3,54 ml/100 g sz.a.). A fajok illóolaj-összetétele nagy részben megfeleltethető volt a szakirodalmi adatoknak (borsosmenta – menton, mentol, fodormenta – l-karvon, almaillatú menta: piperitenon-oxid, ligetimenta: l-karvon), a lómenta esetében viszont az illóolaj fő komponense a timol volt, mely illékony vegyület jelentléte a mentafajok esetében nem tekinthető jellemzőnek. Az illóolajok in vitro antibakteriális hatását agardiffúziós (gátlási zónák mérése) és mikrodilúciós (minimális gátló koncentráció meghatározás) módszerrel vizsgáltuk. A kapott eredmények alapján a lómenta illóolajának volt a legerősebb a gátló hatása az összes tesztelt baktériumtörzs esetében (0,060-0,125 v/v %), a leggyengébb aktivitást pedig a ligetimenta mutatta (0,500-1,000 v/v %).
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Mentha spp., GC-MS, illóolaj, antibakteriális hatás; Mentha spp., GC-MS, essential oil, antibacterial effect |
Subjects: | Q Science / természettudomány > QK Botany / növénytan Q Science / természettudomány > QR Microbiology / mikrobiológia |
Depositing User: | Dr Szilvia Tavaszi-Sárosi |
Date Deposited: | 13 Sep 2023 12:23 |
Last Modified: | 13 Sep 2023 12:23 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/173439 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |