REAL

Kísérlet a szerződésátruházás szabályainak beillesztésére a magyar szerződési jog rendszerébe

Gárdos, Péter (2022) Kísérlet a szerződésátruházás szabályainak beillesztésére a magyar szerződési jog rendszerébe. Other thesis, Eötvös Loránd Tudományegyetem.

[img] Text
Gárdos Péter - Kísérlet a szerződésátruházás szabályainak beillesztésére a magyar szerződési jog rendszerébe - habilitációs dolgozat.pdf - Submitted Version
Restricted to Repository staff only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

A mező- és erdőgazdasági földek haszonbérletére vonatkozó szabályok 2015-ben történt átalakítása jelentős politikai vitákhoz vezetett. Az ügyben országgyűlési képviselők fordultak az Alkotmánybírósághoz, hivatkozva a szabályozás közjogi érvénytelenségére, arra, hogy az új előírások a visszaható hatályú jogalkotás tilalmába ütköznek, sértve a jogszabály által történő alkotmányos szerződésmódosítás tekintetében meghatározott követelményeket és a normavilágosság követelményét. Az új szabályozással kapcsolatban azonban nem csak politikusoktól hangzott el kritika. A Kúria is az Alkotmánybírósághoz fordult, arra hivatkozva, hogy az új rendelkezések ellentétesek a Ptk. szerződésátruházásra vonatkozó szabályaival. A Ptké. jogszabályon alapuló szerződésátruházásra irányadó szabálya ugyanis nemcsak azt a kérdést rendezi, hogy szerződésátruházás esetén a régi vagy az új kódexet kell-e alkalmazni, hanem a jogintézmény lényegére vonatkozó anyagi jogi szabályt is rögzít, amely ellentmond a Ptk. szerződésátruházásra vonatkozó szabályainak. Jelen dolgozat nem a földhaszonbérlet újraszabályozásához kapcsolódó – kétségtelenül izgalmas – jogi, politikai és gazdasági kérdéseket vizsgálja. A célkitűzésünk ennél sokkal szűkebb: a kialakult vita apropóján megvizsgáljuk, hogy az új polgári jogi kódex által szabályozott, de gyakorlatban már hosszú ideje, évek óta – különösebb problémák nélkül – alkalmazott szerződésátruházás hogyan illeszthető a magyar polgári jog szabályai közé.

Item Type: Thesis (Other)
Subjects: K Law / jog > K Law (General) / jogtudomány általában
Depositing User: Dr. Péter Gárdos
Date Deposited: 14 Sep 2023 09:12
Last Modified: 14 Sep 2023 09:12
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/173543

Actions (login required)

Edit Item Edit Item