REAL

Terhességi cukorbetegségben szenvedők ellátása a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Diabetológia Szakrendelésén

Hevesi, Judit Ildikó (2023) Terhességi cukorbetegségben szenvedők ellátása a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Diabetológia Szakrendelésén. HONVÉDSÉGI SZEMLE : A MAGYAR HONVÉDSÉG SZAKMAI, TUDOMÁNYOS FOLYÓIRATA, 151 (4). pp. 79-92. ISSN 2060-1506 (nyomtatott); 2732-3226 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
07_Hevesi_Judit_Ildiko_79-92.pdf

Download (389kB) | Preview

Abstract

A cukorbetegség előfordulásának világszerte megfigyelhető növekedése együtt jár a terhességi cukorbetegség (gesztációs diabetes mellitus, GDM) gyakoriságának az emelkedésével is, amely a fegyveres erők, rendvédelmi szervek és nemzetbiztonsági szolgálatok állományába tartozó nőket is érinti. Az írás a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MHEK) Járóbeteg Szakrendelő Intézet (SZRI) Diabetológia Szakrendelésén GDM miatt a 2021-es évben kezelt betegek gondozását és annak néhány főbb eredményét mutatja be. A szerző a tanulmányt megalapozó kutatásai során vizsgálta a terhességi cukorbetegség-gondozással kapcsolatos betegadatokat, majd azokat összehasonlította a rendelkezésre álló nemzetközi és hazai szakirodalmi és statisztikai adatokkal.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: telemedicina, cukorbetegség, terhességi cukorbetegség, terheléses vércukorvizsgálat, inzulin, anyai életkor
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RC Internal medicine / belgyógyászat > RC658.5 Diabetes / diabetológia
R Medicine / orvostudomány > RG Gynecology and obstetrics / nőgyógyászat, szülészet
R Medicine / orvostudomány > RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 16 Oct 2023 07:17
Last Modified: 16 Oct 2023 07:17
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/176706

Actions (login required)

Edit Item Edit Item