Kovács, Krisztina and Szűcs, Róbert Sándor (2023) Az entomofágiával, azaz a rovarok fogyasztásával kapcsolatos attitűdök vizsgálata. JELENKORI TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI FOLYAMATOK, 18 (1-2). pp. 119-138. ISSN 1788-7593
|
Text
119-138_KovacsSzucs.pdf Download (492kB) | Preview |
Abstract
Globálisan növekvő társadalmunk, melynek létszáma már meghaladta a 8 milliárdot, minden bizonnyal az elkövetkező időkben is a jelenlegi növekvő tendenciát fogja követni. A jövőben a megnövekedett népességnek szükségszerűen több élelmiszerre lesz szüksége, aminek akadályozó tényezője a csökkenő megművelhető földterületek mennyisége és az elsivatagosodás egyaránt. A jövő élelmezési problémáját napjaink emberének kell megoldania alternatív lehetőségeket kutatva. Azt láthatjuk, hogy jelenleg az általunk fogyasztott állatok és növények génmódosításával, műtrágyák és permetezőszerek túlzott használatával próbálják növelni a felnevelhető és megtermelhető állományt. Sajnos ezek a megoldási lehetőségek, bár lehet, hogy orvosolják az adott problémát, de eközben újabbakat hoznak létre. A génmódosítás hatása hosszútávon még nem ismert, a műtrágyák és növényvédő szerekként nevezett termékek pedig bizonyítottan káros hatással vannak az emberi szervezetre. Lehetséges alternatív megoldás lehet, ami már régóta sejthető volt, a rovarok bevonása az élelmezésbe. Ettől a lehetőségtől nekünk európai embereknek aggályaink adódhatnak, hiszen a mi táplálkozási kultúránkban ez még nem jelent meg. Cikkünk hivatott felkutatni az élettani hatását a fogyasztásnak, ismertetni az aktuális piaci trendeket és feltérképezni, hogy mit gondolnak és mit (nem) fogyasztanának szívesen a fogyasztók. Kutatásunk említést tesz a törvényi háttérről és kiemeli az aktuális eredményeket az entomofágiával kapcsolatban. Továbbá a fogyasztás előnyei mellett meghatározzuk a hátrányokat is. | Our globally growing society, whose number has already exceeded 8 billion, will certainly follow the current growing trend in the coming times. In the future, the increased population will necessarily need more food, which is hindered by the decreasing amount of arable land and desertification. The food problem of the future must be solved by the people of today by researching alternative possibilities. Currently we can see that they are trying to increase the stock that can be raised and produced, by genetically modifying the edible animals and plants, and by the excessive usage of fertilizers and sprays. Unfortunately, these solutions, although they may fix the problem, create new ones in the process. The long-term effect of genetic modification is not yet known, and products known as fertilizers and insecticide have been proven to have a harmful effect on the human body. A possible alternative solution, which has been suspected for a long time, is the inclusion of insects in food. We Europeans may have concerns about this possibility, since it has not yet appeared in our nutritional culture. Our article is intended to explore the physiological effects of consumption to describe the current market trends and to find out what consumers think and what they would (not) like to consume. Our research mentions the legal background and highlights current results related to entomophagy. In addition to the advantages of consumption, we also determine the disadvantages.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | új élelmiszerek, rovarfogyasztás, ehető rovarok, fogyasztói reakció | novel food, insect consumption, edible insects, consumer reaction |
Subjects: | H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 26 Oct 2023 06:28 |
Last Modified: | 26 Oct 2023 06:28 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/177806 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |