REAL

Női triatlonisták versenyhez kapcsolódó táplálkozásának elemzése = Analysis of competition-related nutrition of female triathletes

Laczkó, Szabina Blanka and Mák, Erzsébet and Fritz, Péter (2023) Női triatlonisták versenyhez kapcsolódó táplálkozásának elemzése = Analysis of competition-related nutrition of female triathletes. RECREATION, 13 (3). pp. 4-7. ISSN 2064-4981

[img]
Preview
Text
2023.13.3.1.pdf

Download (886kB) | Preview

Abstract

ÖSSZEFOGLALÁS: Bevezetés: Napjainkban egyre népszerűbb a triatlon sportág. Versenyzőinek táplálkozása nagy figyelmet igényel, főleg a női versenyzők esetében. Ezért a kutatás hangsúlya a női triatlonisták makrotápanyag bevitelére és megoszlására került. Célkitűzés: A kutatás célja felmérni a magyar női triatlonisták versenyidőszakot jellemző táplálkozását, melyet dietetkusi segítség nélkül valósítanak meg. Módszer: A kutatás háromnapos táplálkozási naplóval, és azt kiegészítő kérdések megválaszolásával valósult meg. A feljegyzendő napok a verseny előtt, utáni és verseny napja voltak. Az alanyokat a közösségi médián kerestük fel. A kiértékelés Nutricomp és Microsof Ofce Excel 2007 programmal történt összesítés, korcsoportok, minősítések és versenytapasztalat szerint. Eredmény: Függetlenül atól, hogy melyik kiértékelési szempontot vizsgáljuk meg, egyöntetűen megállapítható az a tény, miszerint a versenyzők makrotápanyag eloszlása és bevitele nem optmális, energiabevitele pedig elégtelen. Következtetések: A magyar női triatlonisták versenyidőszakra jellemző táplálkozása minden vizsgált szempontból kedvezőtlen, ezáltal indokolt a sportáplálkozással kapcsolatos edukációjukat mielőbb elkezdeni szakemberek bevonásával. | Introducton: The nutriton of compettors in the increasingly popular sport of triathlon requires a lot of atenton, especially in the case of female competitors. Therefore, the focus of the research was on the macronutrient intake and distributon of female triathletes. Aim: The aim of the research is to assess the nutriton characteristc of Hungarian female triathletes during the competton period without the help of dietcians. Method: The research was carried out with a threeday food diary and by answering supplementary questons. The days to be recorded were before, afer and the day of the race. Subjects were approached on social media. The evaluaton was done with Nutricomp and Microsof Ofce Excel 2007 program, according to age groups, qualifcatons and competton experience besides the overall evaluaton. Result: Regardless of which aspect is examined, the fact can be unanimously established that the distributon and intake of macronutrients of the compettors is not optmal, and their energy intake is insufcient. Conclusions: The nutriton of Hungarian female triathletes typical of the competton period is unfavorable from every point of view. Therefore, it seems necessary to start their educaton related to sports nutriton with the involvement of a specialist.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: sporttáplálkozás, triatlonisták táplálkozása | sports nutrition, nutrition of triathletes
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GV Recreation Leisure / szabadidő, szórakozás > GV557-GV558 Sport and fitness sciences / Sport és fitnessztudományok
Depositing User: Dr. Zoltán Szatmári
Date Deposited: 31 Oct 2023 07:24
Last Modified: 22 Mar 2024 11:56
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/178208

Actions (login required)

Edit Item Edit Item