REAL

Az űrhajósok kiválogatásának pszichológiai és szociológiai kérdései (2.)

Clément, Gilles (2023) Az űrhajósok kiválogatásának pszichológiai és szociológiai kérdései (2.). HONVÉDSÉGI SZEMLE, 151 (5). pp. 46-57. ISSN 2060-1506 (nyomtatott); 2732-3226 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
004_Gilles_Clement_46-57.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

A magyar űrkutatás és űrtevékenység – Bay Zoltán híres holdradar-kísérletétől számítva – 75 éves múltra tekint vissza. A hazai kutatóműhelyek, tudományos intézetek, sőt immáron a gazdasági szereplők képességei nemzetközi viszonylatban is kitűnnek. Magyarország számára stratégiai érdek, hogy megőrizze és fejlessze a világűrben folytatott tevékenysége kompetenciáit, erősítse pozícióit. A kormány 2021-ben fogadta el Magyarország első űrstratégiáját. E stratégiai dokumentum megállapításaival és célkitűzéseivel összhangban kulcsfontosságúvá vált egy interdiszciplináris tudásplatform létrehozása. A Hunor-program keretében, több mint ezer jelentkező közül választották ki a jelölteket, akik közül egy – Farkas Bertalant követve – második magyarként tehet majd űrutazást. A szerző háromrészes tanulmányában az űrhajósok kiválasztásának pszichológiai és szociológiai aspektusait elemzi.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: űrhajósok, kiválogatás, követelmények, pszichológiai profil
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BF Psychology / lélektan
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TL Motor vehicles. Aeronautics. Astronautics / járműtechnika, repülés, űrhajózás
Depositing User: Andrea Tankó
Date Deposited: 06 Dec 2023 08:20
Last Modified: 06 Dec 2023 08:20
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/181870

Actions (login required)

Edit Item Edit Item