REAL

Persistent identifiers (PIDs - állandó, egyedi azonosítók) kutatási eredmények azonosítására

Holl, András and Bilicsi, Erika (2023) Persistent identifiers (PIDs - állandó, egyedi azonosítók) kutatási eredmények azonosítására. Documentation. UNSPECIFIED. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
egyedi_azon_20231107_doi.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Tanulmányunk az egyedi digitális objektumazonosítók használatát tárgyalja. A különböző dokumentumazonosítók használatának előnyeit és hátrányait összefoglalva megállapítjuk, hogy míg az ARK azonosító alkalmas és ajánlható digitális kutatási adatelemek (alacsony szintű, és ezért nagyszámú, elemi adatok) adatbázison belüli vagy technikai azonosítására, a publikálandó, várhatóan hivatkozott, magas szintű adat-aggregátumok azonosításának nemzetközileg elterjedt és általunk ajánlott módja a DataCite ügynökség DOI azonosítóinak használata. A DOI-k alkalmazása képes támogatni a hosszú távú megőrzést, a globális láthatóságot, de legfőképpen a hivatkozások nemzetközi keringésbe való bekerülését, tudománymetriai felhasználhatóságát (amely hozzájárul az egyéni és intézményi globális rangsorokban való értékeléshez). Mindezen túl a DOI is biztosítja az elérési állandóságot, amit a többi azonosító használata is megold. Az egyedi azonosítók alkalmazása – legfőképpen a nemzetközi gyakorlatban bevett DOI-ké – hatalmas potenciállal bír. A remélt előnyök eléréséhez azonban szükséges a szabványoknak megfelelő precíz használat, és az alkalmazott infrastruktúrák és szervezetek állandósága és működési biztonsága.

Item Type: Monograph (Documentation)
Additional Information: Készült a HUN-REN ARP projekt keretében
Subjects: Z Bibliography. Library Science. Information Resources / könyvtártudomány > Z7405.C6 Communication in science / tudományos kommunikáció
Depositing User: Erika Bilicsi
Date Deposited: 22 Dec 2023 03:38
Last Modified: 22 Dec 2023 07:36
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/183032

Actions (login required)

Edit Item Edit Item