Schulek, Elemér and Burger, Kálmán (1960) Telítetlen szerves vegyületek brómklór-addíciójának vizsgálata. MAGYAR KÉMIAI FOLYÓIRAT (1895-1996), 66 (7). pp. 251-254. ISSN 0025-0155
|
Text
255_PDFsam_MagyarChemiaiFolyoirat_1960_066.pdf - Published Version Download (3MB) | Preview |
Abstract
Telítetlen szerves vegyületek (allilalkohol, diallilbarbitursav, maleinsav, fumársav és citrakon -sav) vizes oldatban végbemenő brómklór-addíciójának és a reakció termékek hidrolízisének vizsgálata során megá lapítottuk, hogy az addíció során keletkező vegyes halogén származékok halogénjeinek halogenid alakban való leválási sorrendje az elektron affinitás sorrendjében halad, amint az az inter halogének haloidionos reakcióinak a nalógiája alapján várható is volt. Az általunk vizsgált brómklór-származékoknál akár autogén (spontán) hidrogén halogenid -leválás, akár lúgos elszappanosítás során keletkezik a halogenid ion, az mindig az elektronegatívabb klorid ion . Megállapítottuk továbbá, hogy a brómklór alkalmazása az addíeiós reakciók sebességét nagy mértékben növeli. Ezzel lehetőség nyílik olyan telítetlen vegyületek meghatározására, melyek eddig halogén addíeió alapján — annak kis sebessége miatt — nem voltak mérhetők.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 16 Feb 2024 07:30 |
Last Modified: | 16 Feb 2024 08:18 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/188420 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |