Hernádi, László and Győri, János and Vehovszky, Ágnes (2006) A dopamin és a szerotonin lehetséges szabályozó szerepe a csigák táplálkozásában = The possible role of dopamine and serotonin in the regulation of feeding behavior in gastropods. Project Report. OTKA.
|
PDF
37389_ZJ1.pdf Download (132kB) |
Abstract
Összefoglalás: A dopamin (DA) és a szerotonin (5HT) lehetséges szabályozó szerepét vizsgáltuk a csigák táplálkozásában HPLC méréseket, intracelluláris elvezetést és komplex neuroanatómiai módszereket alkalmazva. A HPLC mérések azt mutatják, hogy külső kulcs-ingerek, amik képesek megemelni az inaktív éheztetett állat központi arousalját és beindítani de nem fenntartani a ciklikus táplálkozási mozgásokat, csökkentik a CNS DA és 5HT szintjeit. Ezzel szemben a külső és belső táplálékingerek képesek fenntartani a táplálkozási mozgások generálását és ezzel párhuzamosan növelik a CNS DA és 5HT szintjét. Helix táplálkozási 5HTerg modulátor neuronjának (MGC) valamint a szívserkentő 5HTerg neuronjainak (RPaS) aktivitása megemelkedett mind külső mind belső táplálék ingerekre annak ellenére, hogy a CNS monoamin szintje csak belső táplálékingerre emelkedett. Míg a jóllakottság elérésekor az MGC aktivitása lecsökken addig az RPAS neuronoké fennmarad. Míg az MGC glukóz hatására csökkentette az aktivitását addig az RPAS neuronok nem, jelezve, hogy a táplálékból felszabaduló glukóz hozzájárulhat a táplálkozási arousal kialakulásához és fenntartásához. A neuroanatómiai vizsgálataink szerint a tápcsatorna különböző szakaszaiból érkező érző bemenetek a CNS különböző területein végződnek, ami azt felételezi, hogy a CNS DA és 5HT szintjei valamint az 5HTerg rendszer aktivitása az éppen aktuális bemenetektől függ. | Summary: Applying HPLC assay, intracellular recording and combined neuroanatomical methods, we studied the response of the DAergic and 5HTergic systems to food ingestion in the snail Helix pomatia and Lymnaea stagnalis. The HPLC assay of DA and 5HT shows that external key stimuli, as the humidity and food stimuli, which are able to increase the central arousal and to elicit feeding arousal in starved inactive animals, decreases the central DA and 5HT levels. The external and internal food stimuli together are able to maintain the feeding arousal and to increase the central DA and 5HT content. At satiation a new internal stimulus appears which stops food intake and decreases the central DA and 5HT content. Intracellular recordings from the 5HTergic feeding modulator neurons (MGC) and the heart exciter 5HTergic neurons (RPAS) show that they increase their firing frequency not only to internal but external key stimuli when the central monoamine levels decreased. Glucose inhibited the firing frequency of the feeding modulator MGC but not of RPAS neurons indicating that the circulating glucose can regulate the maintenance of feeding arousal. The neuroanatomical studies show that sensory inputs from the different segments of the alimentary canal terminate in the different areas of the CNS, therefore we suggest that the central monoamine levels and the activity of 5HTergic system is regulated by the actual sensory inputs from the different segments of the alimentary canal.
Item Type: | Monograph (Project Report) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Neurobiológia (biológia) |
Subjects: | Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia |
Depositing User: | Mr. Andras Holl |
Date Deposited: | 08 May 2009 11:00 |
Last Modified: | 01 Dec 2010 00:21 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/189 |
Actions (login required)
Edit Item |