Molnár, Judit and Ásványi, Balázs and Varga, László (2017) Vitaminadagolás hatása élesztőgombák szaporodási kinetikájára = Effect of vitamin supplementation on growth kinetics of yeasts. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 58 (1). pp. 60-72. ISSN 1416-647X
|
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2017_01_060-072.pdf - Published Version Download (510kB) | Preview |
Abstract
Kísérleteink célja az volt, hogy melasz és kukoricalekvár oldaton optimalizáljuk az élesztőgombákkal végzett egysejt-fehérje előállítás folyamatát, majd pedig vitaminoldat adagolásával tovább javítsuk a végtermék-kihozatalt. A Saccharomyces cerevisiae NCAIM Y.00200 és a Kluyveromyces marxianus DSM 4908 törzzsel végrehajtott fermentációs folyamatok eredményei azt mutatták, hogy a vitamin-kiegészítés jelentősebb mértékben növelte a szárazanyag-termelést, különösen a K. marxianus DSM 4908 törzsét, mint a nedves sejttömeget, és egyúttal nagyobb (P < 0,05) maximális fajlagos szaporodási sebesség (μmax) értékeket, illetve ebből adódóan kisebb (P < 0,05) generációs időket (tg) eredményezett. Kluyveromyces marxianus esetében, kukoricalekvár tápoldaton, vitaminadagolás alkalmazása mellett tapasztaltuk a legnagyobb μmax értéket (0,226 h–1) és a legkisebb tg értéket (4,4 óra), így további kísérleteinkben a K. marxianus DSM 4908 törzset tartjuk célszerűnek alkalmazni, kukoricalekvár tápoldaton, takarmány adalékanyag előállítására történő alkalmasságának megállapításához.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Saccharomyces cerevisiae, Kluyveromyces marxianus, fermentáció, egysejt-fehérje |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 22 Apr 2024 10:40 |
Last Modified: | 22 Apr 2024 10:40 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/192834 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |