REAL

Rekombinációs szekunder hexaploid triticale nemesítése, genomösszetétele és minősége

ifj. Kruppa, József and Kruppa, Klaudia Katalin and Kruppa, József (2017) Rekombinációs szekunder hexaploid triticale nemesítése, genomösszetétele és minősége. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 58 (1). pp. 73-84. ISSN 1416-647X

[img]
Preview
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2017_01_073-084.pdf - Published Version

Download (559kB) | Preview

Abstract

A Hungaro fajta az első a triticale fajon belül, amely étkezési és takarmány célra lett nemesítve, bejelentve és így kapott Állami Elismerést és Növényfajta Oltalmat. Szekunder hexaploid triticalék (LAD 388 x Presto) keresztezése, majd az F2 nemzedéktől Pedigree módszer alkalmazásával állítottuk elő az első étkezési triticale fajtát - a Hungaro durumrozsot. Az így nemesített új fajtában sikerült egyesíteni az étkezési búza, a durum búza és a rozs kedvező tulajdonságait. Genomösszetételének vizsgálatához multicolour GISH-t alkalmaztunk, amellyel kimutattuk, hogy a fajta tartalmazza a búza AB – genomot (AABB = 28 kromoszóma) és a teljes rozs (R) genomot (RR = 14 kromoszóma). A GISH-módszer érzékenységi tartományában a D genom jelenlétét nem tudtuk igazolni. A Hungaro triticale fajta lisztjének esszenciális aminosav tartalma (metionin és a cisztein) magasabb valós értéket mutat a szintén vizsgált Ryefood rozs és GK Öthalom búza fajtáknál. A fajta humán felhasználása (malomipar, sütőipar, tésztagyártás) is elindult, amelyhez megkaptuk a NÉBIH-től a ’Hungaro durumrozs’ névhasználattal egyetértő szakmai állásfoglalást.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: rekombináció, étkezési triticale, Hungaro durumrozs, humán felhasználás, minőség
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 22 Apr 2024 11:21
Last Modified: 22 Apr 2024 11:21
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/192843

Actions (login required)

Edit Item Edit Item