ifj. Kruppa, József and Kruppa, Klaudia Katalin and Kruppa, József (2017) Rekombinációs szekunder hexaploid triticale nemesítése, genomösszetétele és minősége. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 58 (1). pp. 73-84. ISSN 1416-647X
|
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2017_01_073-084.pdf - Published Version Download (559kB) | Preview |
Abstract
A Hungaro fajta az első a triticale fajon belül, amely étkezési és takarmány célra lett nemesítve, bejelentve és így kapott Állami Elismerést és Növényfajta Oltalmat. Szekunder hexaploid triticalék (LAD 388 x Presto) keresztezése, majd az F2 nemzedéktől Pedigree módszer alkalmazásával állítottuk elő az első étkezési triticale fajtát - a Hungaro durumrozsot. Az így nemesített új fajtában sikerült egyesíteni az étkezési búza, a durum búza és a rozs kedvező tulajdonságait. Genomösszetételének vizsgálatához multicolour GISH-t alkalmaztunk, amellyel kimutattuk, hogy a fajta tartalmazza a búza AB – genomot (AABB = 28 kromoszóma) és a teljes rozs (R) genomot (RR = 14 kromoszóma). A GISH-módszer érzékenységi tartományában a D genom jelenlétét nem tudtuk igazolni. A Hungaro triticale fajta lisztjének esszenciális aminosav tartalma (metionin és a cisztein) magasabb valós értéket mutat a szintén vizsgált Ryefood rozs és GK Öthalom búza fajtáknál. A fajta humán felhasználása (malomipar, sütőipar, tésztagyártás) is elindult, amelyhez megkaptuk a NÉBIH-től a ’Hungaro durumrozs’ névhasználattal egyetértő szakmai állásfoglalást.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | rekombináció, étkezési triticale, Hungaro durumrozs, humán felhasználás, minőség |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 22 Apr 2024 11:21 |
Last Modified: | 22 Apr 2024 11:21 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/192843 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |