Tudós, Zoltán and Szigeti, Jenő Ferenc and Ásványi, Balázs (2019) A sertéshús, mint potenciális funkcionális élelmiszer mikrobiológiai tényezőinek hatása a hús minőségére. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 60 (1). pp. 165-182. ISSN 1416-647X
|
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2019_01_165-182.pdf - Published Version Download (772kB) | Preview |
Abstract
Napjainkban egyre jelentősebb kérdés az élelmiszerek minősége, beltartalma és egészségre gyakorolt hatásaik. A sertéshús magas fehérjetartalmával, esszenciális fehérjéivel és vitamintartalmával fontos szerepet kap a mindennapi táplálkozásunkban. A nyers hús azonban kitűnő táptalaj a kórokozó és romlást okozó baktériumoknak. A jogszabályokban, rendeletekben előírt vizsgálatok mellett ügyelni kell más kórokozók jelenlétére is, melyek befolyásolhatják a hús minőségét, állagát. A nyers sertéshús mikrobiológiai-higiéniai tulajdonságainak javulása pozitív hatással lehet a nyers hús állományára, feldolgozhatóságára, így a fogyasztók egy jobb minőségű élelmiszerhez juthatnak. A jobb garanciális minőséggel együtt, biztonságosabb és egészségesebb élelmiszer előállítás valósulhat meg.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | sertés hús, funkcionális, Salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus, Tejsavbaktériumok |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 23 Apr 2024 13:35 |
Last Modified: | 23 Apr 2024 13:35 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/192942 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |