REAL

A sertéshús, mint potenciális funkcionális élelmiszer mikrobiológiai tényezőinek hatása a hús minőségére

Tudós, Zoltán and Szigeti, Jenő Ferenc and Ásványi, Balázs (2019) A sertéshús, mint potenciális funkcionális élelmiszer mikrobiológiai tényezőinek hatása a hús minőségére. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 60 (1). pp. 165-182. ISSN 1416-647X

[img]
Preview
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2019_01_165-182.pdf - Published Version

Download (772kB) | Preview

Abstract

Napjainkban egyre jelentősebb kérdés az élelmiszerek minősége, beltartalma és egészségre gyakorolt hatásaik. A sertéshús magas fehérjetartalmával, esszenciális fehérjéivel és vitamintartalmával fontos szerepet kap a mindennapi táplálkozásunkban. A nyers hús azonban kitűnő táptalaj a kórokozó és romlást okozó baktériumoknak. A jogszabályokban, rendeletekben előírt vizsgálatok mellett ügyelni kell más kórokozók jelenlétére is, melyek befolyásolhatják a hús minőségét, állagát. A nyers sertéshús mikrobiológiai-higiéniai tulajdonságainak javulása pozitív hatással lehet a nyers hús állományára, feldolgozhatóságára, így a fogyasztók egy jobb minőségű élelmiszerhez juthatnak. A jobb garanciális minőséggel együtt, biztonságosabb és egészségesebb élelmiszer előállítás valósulhat meg.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: sertés hús, funkcionális, Salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus, Tejsavbaktériumok
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 23 Apr 2024 13:35
Last Modified: 23 Apr 2024 13:35
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/192942

Actions (login required)

Edit Item Edit Item