Korzenszky, Péter Emőd and Kassebi, Salma (2021) A tömegcsökkenés vizsgálata Golden delicious alma tárolása esetén. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 62 (Ksz 1). pp. 128-139. ISSN 1416-647X
|
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2021_ksz_1_128-139.pdf - Published Version Download (793kB) | Preview |
Abstract
Az emberi fogyasztásra szánt gyümölcsök esetén a vásárlók nagy többsége az egészséges, friss, jellegzetes színű gyümölcsöket részesíti előnyben. A Golden Delicious alma egy igen népszerű sárga színű, finom, édeskés, kissé savas, roppanóhúsú és lédús, aromás fajta, Magyarországon 1930 óta termesztik. Megfelelő körülmények között több hónapig is tárolható. Az alma, más gyümölcsökhöz hasonlóan, növekedése, fejlődése során is és a betakarítás, tárolás, szállítás során is stressznek van kitéve. A hűtve tárolás a tárolási hőmérséklet és páratartalom pontos beállításával lehetővé teszi, hogy a gyümölcsök frissessége és sértetlensége hosszú ideig, az élelmiszerek piacra kerüléséig megmaradjon. Ebben a tanulmányban hűtve és szobahőmérsékleten történő három hónapos tárolás hatását vizsgáltuk a Golden Delicious alma tömegvesztesége tekintetében. Az eredmények azt mutatták, hogy a két almacsoportban különböző mértékű tömegcsökkenés következett be
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Golden Delicious alma, minőség, tömegcsökkenés, tárolás |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 25 Apr 2024 07:39 |
Last Modified: | 25 Apr 2024 09:31 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/193170 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |