REAL

1-MCP-vel történő érésgátló kezelés hatása különböző érettségi állapotú paradicsom minőségére

Horváth-Mezőfi, Zsuzsanna and Szabó, Gergő and Göb, Mónika and Bátor, Emese and Nguyen, Lien and Visy, Anna and Hidas, Karina Ilona and Nagy, Zsófia and Hitka, Géza and Zsom, Tamás (2021) 1-MCP-vel történő érésgátló kezelés hatása különböző érettségi állapotú paradicsom minőségére. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 62 (Ksz 3). pp. 62-75. ISSN 1416-647X

[img]
Preview
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2021_ksz_3_062-075.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

A friss zöldségek között világviszonylatban a legnagyobb jelentőséggel az étkezési paradicsom bír. Az etilén kulcsszerepet játszik az éréssel kapcsolatos olyan folyamatok elindításában és felgyorsításában, amelyeket különböző minőségi változásokként (pl. szín, keménység, savasság és íz) érzékelünk a paradicsomban (Mir et al., 2004). A paradicsomnak - sok más klimakterikus gyümölccsel ellentétben - állandó etilénhatásra van szüksége az érés előrehaladásához. Ezek fényében lehetőség van olyan növekedésszabályozók alkalmazására, amelyek megakadályozzák az etilén kötődését az érés különböző szakaszaiban (Mir et al., 2004). A SmartFreshTM technológia aktív hatóanyaga az 1-metilciklopropén (1-MCP). Az 1-metilciklopropén egy etilén-hatást gátló anyag, amelyet a betakarítás után számos gyümölcsnél az érés késleltetésére használnak. Brandt (2007) vizsgálatai során szoros korrelációt fedezett fel a paradicsombogyó színe és érettsége között. Jelen munkánk célja az volt, hogy megvizsgáljuk az 1-MCP érésgátló szer hatását különböző érettségi stádiumú paradicsomok utóérési folyamatára, a paradicsombogyó külső színének nyomon követésével. A vizsgálatokat Pitenza F1 fajtájú paradicsomokon végeztük, melyeket a színük alapján 6 különböző érettségi csoportba soroltunk a CTIFL paradicsomra vonatkozó színskála szerint. Ezt követően a minták fele (csoportonként 20-20 db) SmartFreshTM /SF/ (1-MCP) 12 órás érésgátló kezelésen esett át, kivéve az élénk piros (F) csoportot, melybe teljesen érett paradicsomokat válogattunk össze abszolút kontroll csoportként. A kezelés 15°C-on történt, 625 ppb 1-MCP koncentráció mellett. A kezelést követően 14 napig követtük nyomon a minták színváltozását a CIELab színrendszer alapján. A színmérés eredményeit tekintve jól látható, hogy az összes érettségi csoportban, az 5.-7. naptól, szignifikáns különbség figyelhető meg a kontroll és a SmartFreshTM-kezelt paradicsomok színe között. A kezelés a zöldérett és a tört színű paradicsomok esetében volt a leghatékonyabb, ennél a két csoportnál az érésgátlóval kezelt minták színe gyakorlatilag nem változott a 14. nap végére, míg a kontroll minták színe megközelítette a teljesen érett minták színét. Összességében tehát levonható az a következtetés, hogy a SmartFreshTM kezelés annál hatékonyabb, minél korábbi érettségi állapotban lévő paradicsomon alkalmazzuk.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: SmartFreshTM, érésgátlás, paradicsom, 1-MCP
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 25 Apr 2024 11:36
Last Modified: 25 Apr 2024 11:45
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/193254

Actions (login required)

Edit Item Edit Item