REAL

Gyógynövény drogok, valamint gyógynövény illóolajok antimikrobiális hatásának vizsgálata Escherichia coli, Salmonella valamint a Staphylococcus aureus baktériumok tekintetében

Kapcsándi, Viktória and Hanczné Lakatos, Erika and Walcz, Laura and Posgay, Miklós Marcel (2022) Gyógynövény drogok, valamint gyógynövény illóolajok antimikrobiális hatásának vizsgálata Escherichia coli, Salmonella valamint a Staphylococcus aureus baktériumok tekintetében. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 63 (1). pp. 33-53. ISSN 1416-647X

[img]
Preview
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2022_1_033-053.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Napjainkban a különböző gyógy- és fűszernövények felhasználási területe igen sokrétű, a mindenki által ismert gyógyászati felhasználás mellett alkalmazza őket többek közt a kozmetikaipar és az élelmiszeripar is. Az élelmiszeriparban való felhasználási módjuk rendkívül széles körű, úgymint az ízesítés és fűszerezés, de számos esetben a növényekben lévő színanyagok hasznosítása sem elhanyagolható, mindezek mellett pedig az antimikrobás hatású komponenseik révén tartósítási funkcióik kiaknázása a cél. Az élelmiszerromlást okozó mikroorganizmusok komoly kihívást jelentenek az élelmiszergyártásban. Számos mesterséges tartósítószert fejlesztettek ki, azonban a tudatos fogyasztók egyre inkább ellenzik ezen adalékanyagokat és kerülik azok fogyasztását. Számos kutatás érhető el az élelmiszerek gyógynövényekkel, vagy azok hatóanyagainak felhasználásával történő élelmiszertartósítás témakörében. Ezen kutatások a különböző illóolajok kombinációinak alkalmazásával is foglalkoznak, így egymást felerősítve kisebb mennyiség alkalmazása mellett erősebb mikrobagátló hatást érhetnek el. Kutatásaink során a kiválasztott kereskedelmi forgalomban kapható gyógynövény drogok (borsosmenta, citromfű, orvosi zsálya, kerti kakukkfű, levendula) valamint ezen gyógynövények illóolajainak antimikrobiális hatását vizsgáltuk. A gyógynövény drogok és illóolajok különböző koncentrációban (0,5; 1; 2; 5 m/m%) való felhasználása és annak antimikrobiális hatásának vizsgálata volt a kutatás fő célja. A mérések során három, élelmiszerben is gyakran előforduló patogén baktériumot választottunk. A vizsgálatok az Escherichia coli, Salmonella valamint a Staphylococcus aureus baktériumokra terjedtek ki. A kereskedelmi forgalomban kapható gyógynövény drogokból készült extraktumokkal végzett kísérleteinkből kiderült, hogy nagy valószínűséggel ezek a szárított növényi drogok hamar elvesztik antimikrobiális hatásukat. A különböző gyógynövényes illóolajaknál azonban bebizonyosodott, hogy egyes koncentrációkban jelentős mikrobagátló hatást érhetünk el velük.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: patogén mikroorganizmus, gyógynövény hatóanyagok, antimikrobiálishatás
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 26 Apr 2024 06:25
Last Modified: 26 Apr 2024 06:25
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/193337

Actions (login required)

Edit Item Edit Item