Süle, Judit and Varga, László and Varga, K. and Hatvan, Zoltán and Szafner, Gábor and Buzás, Henrietta and Kerényi, Zoltán (2022) Probiotikus baktériumtörzsek szelektálására alkalmas kísérleti rendszer egyes elemeinek kidolgozása (Developing basic elements of an experimental system for selection of probiotic bacterial strains). ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 63 (2). pp. 4-25. ISSN 1416-647X
|
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2022_2_004-025.pdf - Published Version Download (1MB) | Preview |
Abstract
A célunk olyan mérési módszerek kidolgozása és értékelése volt, amelyekkel viszonylag gyorsan és hatékonyan lehet akár állati, akár humán eredetű, potenciálisan probiotikus baktériumtörzsek gyomorsavval és epesavval szembeni ellenállását tesztelni. Három eljárást vizsgáltunk, melyek közül az in vitro emésztési modell szolgáltatta a legmegbízhatóbb eredményeket. A másik két metódus (cseppentéses-, illetve folyadékkultúrás módszer) előszelektálásra bizonyult alkalmasnak, ugyanis elsősorban azt képesek jelezni, hogy mely törzseket érdemes alávetni a hosszadalmasabb in vitro emésztési protokollnak.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | probiotikumok, savtűrés, epesavtűrés, in vitro vizsgálatok |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 26 Apr 2024 06:50 |
Last Modified: | 26 Apr 2024 06:50 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/193345 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |