Bernáth, Gergely and Csorbai, Balázs and Nagy, Borbála and Kaszab, Edit and Suhajda, Ákos and Farkas, Milán and Urbányi, Béla and Bokor, Zoltán (2023) A mikrobiom kutatás szerepe az akvakultúrában. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (Ksz 2). pp. 164-178. ISSN 1416-647X
|
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2023_ksz2_164-178.pdf - Published Version Download (992kB) | Preview |
Abstract
A mikrobiom kutatás az akvakultúra ágazat jelentős részét képező valódi csontos halak esetében hatalmas fejlődésen ment át az elmúlt évtizedekben. A tudományos érdeklődést indokolja, hogy a halak nem csupán a gerincesek törzsének legsokszínűbb képviselői, de megkérdőjelezhetetlen gazdasági jelentőséggel is bírnak. A csontos halak mikrobiomjának megértése a fenntartható akvakultúra vonatkozásában kiemelten fontos: kulcsszerepet játszhat az egészséges immunrendszer kialakításában, a zárt rendszerekben történő termelés és takarmányozás sikerességében. Ennek ellenére a mikroba közösségek összetételére és funkciójára vonatkozóan az ismeretek hiányosak. A jövőbeni kutatások célja a fajspecifikus mikroba közösségek, valamint az ágazat új, innovatív termelési folyamatai közötti összefüggések megismerése (rovarliszt alapú teljesértékű takarmányok, vakcinázás, pro- és prebiotikumok felhasználása, ivarsejt minőség, extenzív vagy intenzív termelés), melyek új beavatkozási lehetőségeknek nyithatnak utat.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 26 Apr 2024 11:29 |
Last Modified: | 30 Apr 2024 07:02 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/193427 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |