REAL

Az egészségügyi egyenlőtlenségek mértékének és okainak vizsgálata adminisztratív adatok segítségével

Bíró, Anikó and Elek, Péter and Prinz, Dániel (2022) Az egészségügyi egyenlőtlenségek mértékének és okainak vizsgálata adminisztratív adatok segítségével. In: Munkaerőpiaci tükör, 2021. Munkaerőpiaci Tükör . Centre for Economic and Regional Studies, Budapest, pp. 158-162.

[img]
Preview
Text
mpt-2021-158-162.pdf - Published Version

Download (189kB) | Preview

Abstract

Az egészségi állapot és az egészségügyi ellátások igénybevételének területi és jövedelmi egyenlőtlenségeit, valamint azok okait vizsgáljuk a Központi Statisztikai Hivatal egyéni szintű országos halálozási regisztere és a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont adminisztratív adatbázisának egészségügyi változói alapján. Megmutatjuk, hogy a 45 éves korban várható élettartam pozitív kapcsolatban áll a település egy főre jutó jövedelmével. A foglalkoztatottak körében az egy főre jutó egészségügyi kiadás pozitív kapcsolatban, a mortalitás pedig negatív kapcsolatban áll a munkajövedelemmel. Végezetül az országon belüli költözéseket kihasználva helyszintű és páciensszintű tényezőkre bontjuk az egészségügyi ellátások igénybevételének területi egyenlőtlenségeit. Eredményeink rámutatnak arra, hogy az egészségügyi ellátásokhoz való egyenlőtlen hozzáférés jelentős tényezője az egészségi állapot jövedelem és lakhely szerinti egyenlőtlenségeinek.

Item Type: Book Section
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
R Medicine / orvostudomány > RA Public aspects of medicine / orvostudomány társadalmi szerepe > RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine / közegészségügy, higiénia, betegség-megelőzés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 29 Apr 2024 10:56
Last Modified: 29 Apr 2024 10:56
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/193538

Actions (login required)

Edit Item Edit Item