REAL

Fermentált takamány hatása egyes interleukinek (IL-6 és IL-10) génexpressziójára brojlerekben

Szabó-Sárvári, Loretta Csilla and Tempfli, Károly and Molnár, Jázmin Tícia and Tóth, Tamás (2023) Fermentált takamány hatása egyes interleukinek (IL-6 és IL-10) génexpressziójára brojlerekben. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (Ksz 2). pp. 146-155. ISSN 1416-647X

[img]
Preview
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2023_ksz2_146-155.pdf - Published Version

Download (813kB) | Preview

Abstract

Az utóbbi időben egyre nagyobb az érdeklődés az erjesztett takarmányok alkalmazása iránt, mivel az ilyen típusú takarmányösszetevők kedvező hatást gyakorolhatnak a baromfifélék bélegészségére. Az interleukinek az immunrendszerben kritikus szerepet játszó jelzőfehérjék (citokinek) egy csoportja. Az interleukinek gyulladáskeltő és gyulladáscsökkentő hatással egyaránt rendelkezhetnek. Jelen tanulmányban két csoportban (kontroll és kísérleti) vizsgáltuk a vékonybél (duodenum, jejunum, ileum) és caecum IL-6 és IL-10 expresszióját. Kísérleti csoportonként öt madár (n = 10) vékonybeléből (duodenum, jejunum, ileum) és caeca-jából három mintavétel történt. Az IL-6 expressziója szignifikánsan különbözött a kontroll és kísérleti csoport között a duodenum, jejunum és caecum részben. Az IL-10 az ileum és caeca részben mutatott szignifikáns különbséget p<0,001 szinten.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 29 Apr 2024 11:09
Last Modified: 30 Apr 2024 07:00
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/193542

Actions (login required)

Edit Item Edit Item