REAL

Tájváltozások a Hármas-Körösön és a Kákafoki-holtágon

Kovács, Ildikó (2014) Tájváltozások a Hármas-Körösön és a Kákafoki-holtágon. In: Polarizáció - függőség - krízis: Eltérő térbeli válaszok, 2013. november, Békéscsaba.

[img]
Preview
Text
kovacs_tajvaltozasok_2014.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (374kB) | Preview

Abstract

A holtágak nem csupán jellegzetes tájképi elemek, a vízrendszer fontos részét alkotják és egyre inkább erőforrásnak tekintik ezeket a szakemberek, s az itt élők is. A hasznosítási lehetőségeket a vízháztartási paraméterek mellett jelentősen befolyásolja vízminőség is, amelyre nézve kockázatot jelent, hogy – a mezőgazdasági földterületek korlátossága miatt – a termelés fokozását csak intenzívebb hasznosítással érhetjük el. A hidrológiai és biológiai rendszerekbe való, nem szakszerű beavatkozás többek között ahhoz vezet, hogy megváltozik a növénytakaró és az állatvilág összetétele. A földhasználat növekvő intenzitása miatt a kárelhárításról a kár megelőzésére kell tehát áttérni, ezért is fontos, hogy a holtágak gazdaságos hasznosítására időben szülessen döntés. Ezek előkészítése során fontos a sajátos, lokális folyamatok feltárása részletes esettanulmányok keretében. Jelen tanulmány is ehhez kíván hozzájárulni.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Uncontrolled Keywords: vízgazdálkodás; antropogén hatások; holtágak
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GE Environmental Sciences / környezettudomány
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TC Hydraulic engineering. Ocean engineering / vízépítés
Depositing User: György Váradi
Date Deposited: 15 Dec 2014 13:58
Last Modified: 15 Dec 2014 13:58
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/19423

Actions (login required)

Edit Item Edit Item