REAL

Klinikai táplálás dysphagia esetén = Clinical Nutrition in Dysphagia

Molnár, Andrea and Kovács, Andrea and Pálfi, Erzsébet (2024) Klinikai táplálás dysphagia esetén = Clinical Nutrition in Dysphagia. MAGYAR BELORVOSI ARCHIVUM, 77 (2). pp. 95-100. ISSN 0133-5464

[img]
Preview
Text
MBAMolnar_dois.pdf
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (519kB) | Preview

Abstract

A klinikumban a dysphagiás betegek a kiváltó kóroktól, a tápláltsági állapottól és a nyelési nehezítettség súlyosságától függően különböző stratégiájú klinikai táplálásban részesülnek. A kitűzött cél a tápláltsági állapot javítása a nyelési funkciók támogatásával vagy a biztonságos szondatáplálással. A szövődmények/mellékhatások megelőzése szempontjából három időszak kritikus: a táplálásfelépítés, az intézményből történő hazabocsátás és a leszoktatás. In the clinic, patients with dysphagia receive different strategies of clinical nutrition depending on the pathological condition, the nutritional status, and the severity of the difficulty in swallowing. The goal is to improve the nutritional status by supporting the swallowing functions or safe tube feeding. In the prevention of complications/side effects, three periods are critical: the step-wise build-up nutrition, discharge from the institution and weaning.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: klinikai táplálás, dysphagia, szondatáplálás; clinical nutrition, dysphagia, tube feeding
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan > RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 15 May 2024 06:39
Last Modified: 15 May 2024 06:39
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/194913

Actions (login required)

Edit Item Edit Item