Veresné Bálint, Márta and Lichthammer, Adrienn and Csajbókné Csobod, Éva (2024) A Dysphagia diétája = Dysphagia Diet. MAGYAR BELORVOSI ARCHIVUM, 77 (2). pp. 107-109. ISSN 0133-5464
|
Text
MBAVeresne_dois.pdf Available under License Creative Commons Attribution. Download (301kB) | Preview |
Abstract
Dysphagia esetén a módosított textúrájú étrend támogatja a biztonságos nyelést, és fontos terápiás tényező. Az ételek és italok sűrítéshez módosított étkezési keményítő vagy xantán gumi alapú készítmények állnak rendelkezésre. A diéta célja a fehérje-energia malnutríció és a dehidráció mérséklése vagy elkerülése, amelyhez szükség lehet speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek étrendbe iktatására is. Az étrend gyakorlati megvalósításához az „International Dysphagia Diet Standardisation Initiative” a jelenlegi bizonyítékokat felhasználva egy 0-7 szintet tartalmazó keretrendszert hozott létre, amely minden gondozási környezetben, kultúrában, életkorban alkalmazható. Segítségével bármely élelmiszer egyszerű tesztelése és a szintekbe sorolása megvalósítható. Tesztelésre áramlási, villacsepegési, villanyomás, kanál billentési és ujjtesztet alkalmaznak. A dietetikus hasznos segítő a terápiás munkában. Az ételek tesztelésének segítése, a beteg és a hozzátartató oktatása, a beteg állapotának követése, tápláltági állapotának, tápanyag-beviteli értékeinek gyakori elemzése, étrend-kiegészítők, „tápszerek” ajánlása tartozik a feladatai közé. In dysphagia the modified texture diet supports safe swallowing and is an important therapeutic factor. Modified food starch or xanthan gum-based preparations are available for thickening foods and drinks. The aim of the diet is to reduce or avoid protein-energy malnutrition and dehydration, which may require the inclusion of special therapeutic foods in the diet. For the practical implementation of the diet, the International Dysphagia Diet Standardization Initiative has developed a framework of levels 0-7, based on current evidence, which can be applied in all care settings, cultures and ages. This helps to easily test and classify foods and drinks. Flow, fork drip, fork pressure, spoon tilt and finger testing are used. The dietician is a useful assistant in therapeutic work. Duties include assisting with food testing, patient education, monitoring the client's condition, frequent analysis of nutritional status, nutrient intake, and recommending dietary supplements.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | dysphagia, dietoterápia, módosított étrend, keretrendszer, dietetikusok; dysphagia, diet therapy, dietary modification, framework, dietitians |
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan > RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 15 May 2024 07:08 |
Last Modified: | 15 May 2024 07:08 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/194921 |
Actions (login required)
Edit Item |