REAL

Koreográfiák az AI világában : Az emlékezet, az esemény és a techongenezis

Marx, Laura (2024) Koreográfiák az AI világában : Az emlékezet, az esemény és a techongenezis. TÁNC ÉS NEVELÉS / DANCE AND EDUCATION, 5 (1). pp. 47-72. ISSN 2732-1002

[img]
Preview
Text
47-72.pdf - Published Version

Download (293kB) | Preview

Abstract

A mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével új lehetőségek nyílnak a művészetek, így a táncművészet számára is. Az AI kezdetben a táncok lejegyzésének gyakorlatát könnyítette meg, mára innovatív koreográfiai teendőket is ellát. A fenomenológia és a technológiafilozófia képviselői teoretizálják a lehetséges előnyöket és hátrányokat, amelyekkel ennek a beláthatatlanul gyorsan fejlődő technológiának a terjedése járhat, és újfajta ontológiai megközelítéseket sürgetnek. A kutatók az AI-filozófiát a valóságos, korporeális táncról szerzett ismereteikkel és tapasztalataikkal alapozzák meg, és egy új, technogenetikus korszak bekövetkeztét jósolják. A tanulmány ezekbe a teóriákba enged bepillantást, részletesebben kitérve egy kortárs táncfilozófus, Erin Manning innovatív technogenezis-koncepciójára is.

Item Type: Article
Additional Information: AI, táncfilozófia, mesterséges koreográfia, emlékezet, technogenezis
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PN Literature (General) / irodalom általában > PN1560-1590 The Performing Arts / előadóművészet (tánc)
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 03 Jun 2024 10:21
Last Modified: 03 Jun 2024 10:21
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/196377

Actions (login required)

Edit Item Edit Item