REAL

Doktori szemináriumtól kutatócsoportig: a csoportos tudományos kutatás és publikálás deskriptív modellezése

Károly, Krisztina (2024) Doktori szemináriumtól kutatócsoportig: a csoportos tudományos kutatás és publikálás deskriptív modellezése. FORDÍTÁSTUDOMÁNY : TANULMÁNYOK AZ ÍRÁSBELI ÉS SZÓBELI NYELVI KÖZVETÍTÉS ELMÉLETE, GYAKORLATA ÉS OKTATÁSA TÉMAKÖRÉBŐL, 26 (1). pp. 5-19. ISSN 1419-7480 (nyomtatott); 2732-1924 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
Doktoriszeminariumtolkutatocsoportig.pdf

Download (455kB) | Preview

Abstract

Tanulmányomban egy doktori szeminárium példáján keresztül mutatom be azokat a tapasztalatokat, lehetőségeket és kutatásmódszertani tényezőket, amelyek hatékonyan járulhatnak hozzá a csoportosan végzett kutatómunka eredményességéhez, majd a kutatási eredmények sikeres publikálásához. Dolgozatom az ELTE Fordítástudományi doktori programján oktatott egyik kurzusra épül, hogy azt mint esetet felhasználva tegyen javaslatot ebben a speciális kontextusban végzett csoportos tudományos kutatás és publikálás folyamatának leíró jellegű modellezésére. E deskriptív folyamatmodellek az analóg modellek csoportjába tartoznak és folyamatábrában szemléltetik a tudományos kutatás és publikálás résztvevőit, összetevőit, ezek időbeli eloszlását és egymáshoz való relációját. Bár a modellek egy fordítástudományi PhD szemináriumból indulnak ki, nem csupán a fordítástudományra és a doktori szemináriumra alkalmazhatók, hanem ennél tágabb értelemben: más tudományterületeken és kontextusokban, kisebb vagy nagyobb csoportokban végzett kutatás és publikálás esetében is. A modellezési kísérlet mellett a tanulmány bemutatja a csoportos kutatómunka nehézségeit, feltételeit, valamint azokat a személyes kvalitásokat, amelyekre a csoporttagoknak és vezetőjüknek szüksége lehet az eredményes és sikeres munka érdekében. Dolgozatom azoknak a minőségi standardoknak az összefoglalásával zárul, amelyek általában kihívásokat jelentenek az empirikus kutatások módszertani tervezése során, de megfelelően irányított és elvégzett csoportmunkával hatékonyan biztosíthatók nem csak a kutatás, hanem az eredmények alapján készülő publikáció vonatkozásában is.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: modell, fordítástudomány, kutatásmódszertan, kutatócsoport, tudományos kutatás, publikálás
Subjects: Z Bibliography. Library Science. Information Resources / könyvtártudomány > Z7405.C6 Communication in science / tudományos kommunikáció
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 06 Jun 2024 14:02
Last Modified: 06 Jun 2024 14:12
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/196738

Actions (login required)

Edit Item Edit Item