Farkas, Tibor (1958) Vizsgálatok néhány, a hazai vizek anyagforgalmában fontosabb szerepet játszó rák zsírsavgarnitúráján. A Magyar Tudományos Akadémia Tihanyi Biológiai Kutatóintézetének évkönyve, 25. pp. 197-208. ISSN 0365-3005
|
Text
207_cut_MTA_TihanyiBiologiaiKutIntEvkonyve_25.pdf Download (8MB) | Preview |
Abstract
Alacsonyabbrendű rákokat tartalmazó hálós crustaceaplankton-minták (balatoni hálós plankton, Diaphanosoma brachyurum, Leptodora kindtii, belső-tavi és kővágóörsi hálós anyag) és magasabbrendű rákok (Dicerogammarus villosus, Gammarus roeseli, Corophium curvispinum, Limnomysis benedeni) zsírsavgarnitúráját vizsgáltam papírkromatográfiás módszerrel. A vizsgálatok az említett fajok zsírsavkészletére, a köztük levő különbségekre és részben a táplálékukban levő zsírsavakhoz való viszonyukra tértek ki. A balatoni planktonrákokban maximálisan 7 telítetlen (főkomponens: olaj, linói, palmitolein, kisebb mennyiségben linóién és 3 még nem azonosított sav) és 5 telített (mirisztin-, palmitin-, sztearin- és két a sztearin-sav alá kifutó, eddig szintén nem azonosított) sav mutatható ki. A belső-tavi crustaceaplanktonból mindezek mellett még két, az olajsavnál alacsonyabb líj értékű, kis mennyiségben jelenlevő sav mutatható ki. A planktonrákokban kis menynyiségben jelenlevő savakat néhány esetben nem lehetett kimutatni. Megjelenésük, illetve eltűnésük oka még nem ismeretes. A magasabbrendű rákok zsírsavgarnitúrája egymáshoz igen hasonló és eltér a planktonrákoktól az ott kis mennyiségben jelenlevő savak hiányával. A telítetlen savakat az olaj-, linói-, linóién- és egy efelett elhelyezkedő -sav, a telítetteket pedig a planktonrákokban is előforduló C₁₄-₁₆-₁₈ savak képviselik, melyek közül a mirisztin sav a Gammarus roeseliböl és a Limnomysis benedeniből hiányzik. A Leptodora kindtii zsírsavgarnitúrája nem azonos teljes mértékben a táplálékát képező crustaceaplanktonéval. A Dicerogrammarus villosus zsírsavgarnitúrájának egyes tagjait (linolénsav) sem lehet a táplálékul szolgáló kovamoszatok és detrítusz zsírsavgarnitúrájára visszavezetni. Valamennyi megvizsgált faj zsírja ugyanazokat a bélyegeket mutatja, amelyeket Lovern jellemzőknek talált az édesvízi szervezetekre.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | Q Science / természettudomány > QL Zoology / állattan |
Depositing User: | Edina Fejős |
Date Deposited: | 01 Jul 2024 13:52 |
Last Modified: | 01 Jul 2024 13:52 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/199113 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |