REAL

Az aerob és anaerob előkezelés hatása az élesztők alkoholtűrésére

Zsolt, János (1953) Az aerob és anaerob előkezelés hatása az élesztők alkoholtűrésére. A Magyar Tudományos Akadémia Tihanyi Biológiai Kutatóintézetének évkönyve, 21. pp. 111-117. ISSN 0365-3005

[img]
Preview
Text
131_cut_MTA_TihanyiBiologiaiKutIntEvkonyve_21.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Fent ismertetett kísérleteimben vizsgáltam egy anyagcserejelenségnek, az élesztők erjesztőképességének alakulását emelkedő alkoholkoncentrációk mellett a lélegzés és erjesztés szempontjából különböző típusú élesztőszuszpenziókban. A különböző anyagcseretípusú szuszpenziókat részben már eredetileg különböző típusú élesztőből (sör-, bor-, ill. pékélesztőből) állítottam elő, részben pedig a szuszpenziók különböző előkezelésével módosítottam ugyanazon törzsön belül az anyagcserét. Az előkezelésnek lényege a lélegzés/erjesztés arány különböző irányú eltolása volt. Ezt aerob, ill. anaerob inkubációval, ill. enzimmérgekkel (KCN, p-nitrofenol) értem el. Az eredmények alapján fordított viszonyt állapítottam meg a sejtek lélegzése és alkoholtűrésük között. Minden kezelés, mely a lélegzőapparátust fejleszti, csökkenti az alkoholtűrést. Az alkoholtűrés csökkenéséhez azonban szűk séges a sejtek tényleges lélegzése is erjesztés közben. Vizsgálataim a környezet hatásai szerint állandóan módosuló élő szervezetként mutatják be az élesztőket és támpontot nyújtanak a Wabburgmetodikában közismerten nehéz reprodukálhatóság problémájának megoldására.

Item Type: Article
Subjects: Q Science / természettudomány > QR Microbiology / mikrobiológia
Depositing User: Edina Fejős
Date Deposited: 11 Jul 2024 12:33
Last Modified: 11 Jul 2024 12:33
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/199902

Actions (login required)

Edit Item Edit Item