Csík, Lajos and Pazonyi, Béla and Zsolt, János (1951) Vizsgálatok egy magyar borélesztő alkoholadaptációjáról. A Magyar Tudományos Akadémia Tihanyi Biológiai Kutatóintézetének évkönyve, 20. pp. 257-262. ISSN 0365-3005
|
Text
261_cut_MTA_TihanyiBiologiaiKutIntEvkonyve_20.pdf Download (2MB) | Preview |
Abstract
A Balatonfüred 2 magyar borélesztő erjesztőképességének változását vizsgáltuk 30 fokon különböző gyorsasággal emelkedő alkoholkoncentráció mellett. Az alkoholkoncentráció különböző gyorsaságú emelkedését steril alkohol adagolásával valósítottuk meg a csak 0,5% glukózt tartalmazó tenyészetekben. Még ilyen magas hőfokon is mutatkozik adaptáció, ha az alkoholkoncentrációt elég lassan emeljük. Kísérleteinkben 16,78 térf. % alkohol mellett is maradtak erjesztőképes sejtek, mikor az alkoholkoncentráció emelését 51 napra nyújtottuk el - ugyanakkor ha az alkoholkoncentrációt 9 nap alatt emeltük 14,65%-ra, a tenyészetben erjesztést nem tapasztaltunk.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | Q Science / természettudomány > QR Microbiology / mikrobiológia |
Depositing User: | Edina Fejős |
Date Deposited: | 12 Jul 2024 09:16 |
Last Modified: | 12 Jul 2024 09:16 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/200013 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |