REAL

Az étkezési magatartás összefüggése az ételválasztási motivációkkal és egyes személyiségbeli jellemzőkkel középiskolások körében = The correlation of eating behavior with food preference motivationand personality related factors among adolescents

Szabó, Katalin and Pikó, Bettina (2017) Az étkezési magatartás összefüggése az ételválasztási motivációkkal és egyes személyiségbeli jellemzőkkel középiskolások körében = The correlation of eating behavior with food preference motivationand personality related factors among adolescents. EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS, 58 (2). pp. 5-16. ISSN 1786-2434

[img]
Preview
Text
10587-Cikkszovege-46980-1-10-20230330.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (412kB) | Preview

Abstract

Bevezetés:Manapság a betegségek megelőzése és az egészség fenntartása az egyik legfontosabb nemzeti és nemzetközi célkitűzés. Erre irányulnak az egészségmagatartással kapcsolatos kutatá-sok, amelyek az egészséges és az egészségtelen életmód szempontjait vizsgálják. Az egészségma-gatartáson belül kiemelten fontos a táplálkozás, mivel az elhízás, és az ebből eredő betegségek súlyos terheket jelentenek egyéni és társadalmi szinten egyaránt. A helyes táplálkozási szokásokat már kisgyermekkortól kellene kialakítani, de a serdülőkor a legérzékenyebb időszak, amely során érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitelre, tekintettel az ekkor zajló testi és lelki változásokra. Kutatásunkban ezért is tűztük ki célul középiskolások táplálkozási szokásainak, magatartásának és motivációinak felmérését. Ezenkívül szintén elemeztük bizonyos személyiségbeli jellemzők (önkontroll, optimizmus/pesszimizmus, énhatékonyság) összefüggését az étkezési magatartással és a motivációkkal. Módszerek:Vizsgálatunkat egy budapesti szakgimnáziumban végeztük 97 fő bevonásával. A minta 70,1%-a lány, életkorának átlaga 17,4 év, szórása 1,5 év volt. Az adatgyűjtéshez önkitöltős kérdő-ívet alkalmaztunk. Eredmények:Eredményeink azt mutatják, hogy a vizsgált serdülők körében a reggelizés és a csa-láddal töltött étkezések gyakorisága elmarad a várttól. Az étkezési magatartást vizsgálva megálla-pítható, hogy az optimizmus, az önkontroll, és kisebb mértékben az énhatékonyság, egészség-védő hatásúak a táplálkozás szempontjából, szemben a pesszimizmussal. Az étkezési motivációk eltérnek az egészséges és egészségre kockázatos ételek fogyasztása terén: míg az előbbiek eseté-ben az egészség a fontos szempont, az utóbbiaknál fontosabbak az érzelmi hatások, a szokások, és akár a társadalmi normák, imázs is. A személyiségbeli jellemzők nemcsak az étkezési magatar-tást, hanem a motivációkat is befolyásolják. Következtetés:Ezek az eredmények felhasználhatók a fiatalok ételválasztási preferenciáira építő preventív programok kidolgozása során.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: étkezési szokások, étkezési magatartás, étkezési motivációk, serdülők
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RA Public aspects of medicine / orvostudomány társadalmi szerepe > RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine / közegészségügy, higiénia, betegség-megelőzés
R Medicine / orvostudomány > RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan > RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 16 Jul 2024 07:28
Last Modified: 16 Jul 2024 07:28
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/200238

Actions (login required)

Edit Item Edit Item